Banatul şi Ardealul sunt fruntea în construcţia de case, în 2011

Prima jumătate a anului 2011 a adus pe piaţa locuinţelor mai puţine case dacă facem o comparaţie cu perioada similară a anului 2010. Chiar dacă numărul caselor este în scădere există zone în ţară unde s-a construit mai mult decât anul trecut.

18 nov. 2011, 14:55
Banatul şi Ardealul sunt fruntea în construcţia de case, în 2011

Potrivit unei statistici a Institutului Naţional de Statistică (INS), furnizată RTV.net, în prima jumătate a acestui an au fost recepţionate 28.000 de case, în timp ce în aceiaşi perioadă a anului trecut cifra caselor finalizate şi luate în primire de către proprietari se ridică la 29.400 de unităţi. Statul a contribuit mai mult la scăderea numărului de case decât privaţii.

„Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de trimestrul II din 2010, în trimestrul II din 2011 a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile publice cu 360 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fondurile private a scăzut cu 148 locuinţe”, mai arată INS.

Mai harnici par să fie cei care şi-au făcut casă la ţară, întrucât în acest an au fost date în folosinţă mai multe case în mediul rural, respectiv 53,7%. Cea mai mare scădere a numărului de case terminate se înregistrează în Bucureşti-Ilfov, în zona de Centru a ţării, precum şi în zona Munteniei de sud.

La polul opus, în regiunile de dezvoltare Vest şi Nord–Vest numărul locuinţelor terminate a crescut cu 252 de locuinţe, respectiv 220 de locuinţe.

Cele mai puţine locuinţe au fost predate în vestul Olteniei, 40 de case, precum şi în Nord-Est-ul ţării, respectiv 3 locuinţe.