Banca Centrală Europeană anunţă o recesiune violentă în zona euro. Produsul Intern Brut ar putea scădea până la 12%

Publicat: Joi, 30 Aprilie 2020 17:47 // Actualizat: Joi, 30 Aprilie 2020 17:47 // Sursa: romaniatv.net

Banca Centrală Europeană se așteaptă la o scădere între "5 și 12%" a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, semn al unei "mari incertitudini" legate de impactul economic al coronavirusului, a anunțat joi Christine Lagarde.

Această recesiune violentă ar urma să fie urmată de o "relansare" dacă măsurile de carantină sunt ridicate progresiv, dar "viteza sa și amploarea" sunt supuse unui grad mare de incertitudine, a subliniat Lagarde. "Zona Euro se confruntă cu o contracție economică de o magnitudine și viteză niciodată văzute în timp de pace", a mai spus ea.

În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a înregistrat o cădere istorică de 3,8% potrivit datelor provizorii publicate joi de Eurostat. "Având în vedere marea incertitudine privind impactul economic (al pandemiei), scenariile de creștere ale BCE sugerează că PIB-ul ar putea să scadă între 5% și 12% în acest an", a explicat ea. "Căderea activității economice în aprilie sugerează că impactul va fi probabil mai sever în trimestrul doi", a continuat Lagarde.

Citeşte şi Pâinea s-ar putea scumpi la toamnă. Agricultorii din România se luptă cu seceta extremă din acest an

Creșterea ar urma să se "normalizeze în anii următori", a detaliat șefa BCE, dar amploarea relansării depinde de durata măsurilor restrictive și de "succesul politicilor destinate să limiteze impactul asupra veniturilor și locurilor de muncă". Iar degradarea economiei ar urma să aibă "un efect negativ" asupra inflației "în cursul următoarelor luni", potrivit lui Lagarde.

În cadrul reuniunii guvernatorilor care a avut loc joi, BCE și-a menținut arsenalul, cu excepția imenselor credite acordate băncilor, cu condiții și mai favorabile, și s-a declarat pregătită să sporească volumul achizițiilor de datorii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H