Banca Mondială va aproba un credit de 250 milioane de euro pentru sistemul de sănătate din România

Boardul Băncii Mondiale va aproba, probabil vineri, un credit de 250 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii sistemului de sănătate din România, a declarat miercuri pentru Bloomberg managerul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Elisabetta Capannelli.

27 mart. 2014, 12:48
Banca Mondială va aproba un credit de 250 milioane de euro pentru sistemul de sănătate din România

Banca Mondială lucrează în prezent cu Guvernul de la Bucureşti la o nouă strategie de ţară pentru 2014-2017 care ar putea să includă o finanţare de un miliard de euro pe an, a spus Elisabetta Capannelli, precizând că ar putea dura şase luni până când factorii de decizie vor ratifica programul, ceea ce va permite eliberarea fondurilor.

„Acesta este doar primul pas şi mai rămân multe de făcut, deoarece este un decalaj semnificativ între calitatea sistemului de sănătate din România comparativ cu restul Uniunii Europene”, a spus Elisabetta Capannelli.

Banca Mondială a revizuit în creştere uşoară estimările creşterii economiei româneşti, în 2014

În ultimii cinci ani, România a obţinut trei acorduri de împrumut consecutive de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, ceea ce a ajutat la adoptarea de măsuri dure destinate eficientizării economiei. Guvernul de la Bucureşti a redus deficitul bugetar până la 2,5% din PIB anul trecut de la 7,2% din PIB în 2009.

Creditul de 250 de milioane de euro de la Banca Mondială va fi utilizat pentru modernizarea spitalelor, îmbunătăţirea guvernanţei în sistemul sanitar şi combaterea diferitelor boli precum cancerul, a precizat Capannelli, adăugând că împrumutul va avea o perioadă de rambursare de 18 ani.

Tot în acest an, România ar urma să primească alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială, în cadrul împrumutului de un miliard de euro aprobat anul trecut şi din care a utilizat 700 milioane de euro, pentru a ajuta la finanţarea deficitului bugetar, a mai spus Capannelli.

„Banii sunt la dispoziţia României şi ne aşteptăm să fie traşi fie la finele actualului an fiscal sau următorul”, a precizat managerul de ţară pentru România al Băncii Mondiale.