Banca Naţională a prevenit un atac împotriva monedei naţionale. Rezervele valutare au scăzut

Publicat: Luni, 02 Decembrie 2019 19:49 // Actualizat: Luni, 02 Decembrie 2019 19:49 // Sursa: romaniatv.net

Rezerva valutară a României a scăzut cu circa peste un miliard de euro în luna noiembrie, a anunţat luni BNR. Banca Naţională a vândut circa 1,2 miliarde de euro pentru a apăra leul, care a atins în luna noiembrie maxime istorice de depreciere. BNR a contracarat un atac împotriva monedei naţionale într-o noapte, săptămâna trecută, când speculatorii au încercat să profite că piaţa din România era închisă, scrie Economica.net.

Rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 33,81 miliarde euro la 30 noiembrie 2019, în scădere cu 1,09 miliarde de euro față de 31 octombrie 2019, când erau 34,90 miliarde euro, arată un comunicat de presă al BNR.

ECONOMICA.NET a scris la sfârşitul săptămânii trecute că BNR ar fi cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro în luna noiembrie pentru a apăra o deprecierea prea abruptă a leului. Jumătate de miliard de euro ar fi fost utilizaţi doar pe 28 noiembrie, când a avut loc aşa numitul "atac de noapte", dată la care euro a deschis piaţa din România la un curs 4,8 lei.

Este data la care pe pieţele externe au fost bănuite artacuri speculative asupra leului, nivelul acetuia ajungând pe pieţele de la Londra şi din Statele Unite la nivelul de 4,808 lei pentru un euro. A doua zi pe piaţa românească s-au văzut cele mai mari volume de trenzacţionare din ultimii şase ani, de când sistemul pus la punct de Reuters a făcut posibilă această măsurătoare, de 800 de milioane de euro faţă de numai 200 de milioane de euro într-o zi obişnuită.

Comunicatul băncii centrale arată că în noiembrie au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Pe de altă parte, au fost constate ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.57 miliarde euro) şi altele.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
atac speculativ leu Banca Naţională a României curs leu euro
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H