Băncile din Cipru s-au deschis pentru 6 ore. Cozile la bancomat, formate din zeci de oameni VIDEO

Băncile din Cipru s-au redeschis joi, la ora 10:00 GMT, după ce timp de 12 zile au fost închise în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.

28 mart. 2013, 10:39
Băncile din Cipru s-au deschis pentru 6 ore. Cozile la bancomat, formate din zeci de oameni VIDEO

Zeci de persoane au început să se aşeze la rând cu cel puţin 30 de minute înainte de deschidere. Aproximativ 50 de persoane aşteptau în faţa oficiilor Bank of Cyprus, în centrul Nicosiei. În faţa Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala arteră a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane aşteptau la rând.

Membri ai gărzilor de securitate, unii înarmaţi, au fost postaţi în faţa băncilor locale şi străine din Nicosia, un fenomen inedit în această ţară.

Băncile din Cipru vor lucra cu publicul joi, timp de şase ore, după care vor opri din nou activitatea vineri, în ajunul Paştelui pe rit Catolic, dar şi luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării.

Băncile au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face faţă unui număr mare de clienţi.

Deşi au luat în calcul un aflux mare de persoane care să încerce să-şi retragă bnii sau să protesteze din cauza pierderilor pentru deponenţi prevăzute în restructurarea sectorului bancar, situaţia era calmă la sucursalele băncilor cu numai câtva ore înainte de deschidere.

„În locul unei retrageri masive de bani din bănci, sunt jurnalişti care aleargă de la o sucursală la alta – iar vestea bună este că nu au găsit niciun semn de probleme”, potrivit cotidianului britanic The Guardian, citat de Mediafax.

Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate şi de măsurile dure de control al capitalului impuse de stat.

Astfel, deponenţii la băncile din Cipru nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 euro în numerar la un drum în străinătate, iar tranzacţiile cu cardul de debit sau de credit în afara ţării au fost limitate la 5.000 euro de persoană pe lună, autorităţile susţinând că măsurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Guvernul din Cipru a anunţat miercuri măsurile de control asupra circulaţiei capitalului, care limitează strict ieşirea banilor din ţară, dar afectează şi activitatea economică internă, prin suspendarea posibilităţii de a încasa cecuri în numerar, obligarea deţinătorilor de depozite la termen să nu se atingă de bani până la expirarea contractului şi introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Ciprul a încheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, şi transferarea activelor viabile şi a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.

Deponenţii care deţin sume mari în conturile Laiki vor contribui la finanţarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponenţii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.