Băncile iau bani pentru orice operaţiune: Pentru un cont simplu, clientul plăteşte, lunar, cinci comisioane

Băncile profită de lipsă de informare sau de neatenţia clienţilor ca să câştige cât mai mult din comisioane şi taxe. Pentru un simplu cont, clientul plăteşte, lunar, cinci comisioane.

11 iul. 2014, 07:09
Băncile iau bani pentru orice operaţiune: Pentru un cont simplu, clientul plăteşte, lunar, cinci comisioane

Nici măcar 1% dintre clienţii ce intră într-o bancă şi vor să acceseze un credit sau orice alt produs de creditare nu se interesează de comisioanele aferente acestora„, a declarat consultantul de credite Camelia Grădinariu.

Oamenii spun că, de multe ori, funcţionarii de la bancă le pun în braţe teancul cu hârtii, fără să le explice clar ce taxe şi comisioane trebuie să plătească şi, mai ales, pentru ce. Alţi clienţi se plâng şi de comisioanele plătite la retragerile de la bancomat, scrie digi24.ro. Băncile spun însă că toţi clienţii sunt informaţi despre comisioane.

Citeşte şi DECIZIE ISTORICĂ. Băncile trebuie să returneze clienţilor comisioanele incorecte

Lipsa de atenţie sau de informaţii se plăteşte scump. În cazul unui card simplu, de salariu, banca aplică cinci comisioane importante: de emitere, de administrare, de retragere de numerar, de verificare sold şi de virament în cont. La un salariu de 2.000 de lei pe lună primit pe card, numai comisioanele de retragere de la bancomat şi de administrare pot ajunge la 200 de lei pe an.

Citeşte şi Ai plătit vreodată cu cardul la restaurant? Vezi de ce s-ar putea să fii pe lista Poliţiei

Din neatenţia sau lipsa de informare a oamenilor, băncile îşi îngroaşă considerabil câştigurile.

Comisioanele bancare sunt destul de mari, dacă ne raportăm la un bilanţ, la o bancă, veniturile din comisioanele bancare se apropie de 30-40% din total veniturile băncii„, a explicat Adrian Benţa, specialist în fiscalitate.

În primul trimestru al anului, românii au scos de pe cardurile de debit 28,3 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Citeşte şi Topul celor mai bune carduri de credit de pe piaţă