Băncile şi supermarketurile din România renunţă la angajaţi şi îşi pun clienţii la treabă

Atât băncile, cât şi supermarketurile din România au început să renunţe la angajaţi şi să mizeze mai mult pe revoluţia digitală.

20 iun. 2022, 09:54
Băncile şi supermarketurile din România renunţă la angajaţi şi îşi pun clienţii la treabă

Băncile şi supermarketurile din România renunţă la angajaţi. Modelul de business bazat pe tehnologie, pe digitalizare, a devenit pariul multor comercianţi în ultimii ani, inclusiv în banking.

Băncile şi supermarketurile din România renunţă la angajaţi. Numărul sucursalelor bancare s-a redus semnificativ

Citeşte şi Voucherele de 250 de lei. Banii intră pe card de luni, dar nu la toată lumea, anunţ OFICIAL de la Guvern

La sfârşitul trimestrului 1 din 2022, băncile din România aveau un număr de 51.435 de angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a ajuns la 3.663, ambele înregistrând o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

De asemenea, în comparaţie cu anul 2008, mai mult de un sfert dintre bancheri au plecat din bănci şi peste 44% dintre sucursale s-au închis.

Cele mai multe bănci au ales să mizeze pe revoluţia digitalizării. La fel ca în cazul supermarketurilor, şi acestea au început să-şi pună clienţii la treabă, aceştia putând să-şi acceseze singuri produsele dorite, să le obţină singuri şi să le plătească/ramburseze singuri, reducându-se numărul angajaţilor din front-office, al „casierilor“ clasici, potrivit ZF.ro. 

Astfel, dacă la nivelul supermarketurilor vorbim de case de de marcat cu self check-out, fiind redus numărul de casieri, sau vorbim de platforme de comerţ online, în banking vedem tot mai multe produse care pot fi accesate online, fără deplasarea la bancă.

Citeşte şi Banca Naţională a Elveţiei majorează dobânda de referinţă prima oară după 15 ani. Decizie neaşteptată pentru a ţine sub control inflaţia