Bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu

Banca Națională a României (BNR) emite o bancnotă âdedicată politicianului român Ionel I. C. Brătianu, cu scopul de a-i păstra acestuia memoria.

03 dec. 2019, 16:31
Bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu

Bancnota aniversară este emisă în ciclul emisiunii numismatice Desăvârșirea Marii Uniri. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, Ionel I. C. Brătianu a avut un rol activ în elaborarea cadrului legislativ pe care avea să se clădească dezvoltarea României interbelice: Constituția nouă, Legea minelor, Legea privind comercializarea bunurilor economice ale statului, Legea energiei, Legea regimului apelor, Legea privind unificarea administrativă, Legea privind învățământul primar, Legea electorală. Ionel I. C. Brătianu s-a stins din viață la sfârșitul lunii noiembrie 1927. Potrivit lui Mugur Isărescu, Ionel I. C. Brătianu a fost un politician patriot și intransigent, capabil să ia decizii politice importante. S-a stins fulgerător din viaţă, la sfârşitul lui noiembrie 1927, când se afla din nou în fruntea guvernului.

Isărescu a prezentat un citat din Ionel I. C. Brătianu: „Am un singur merit cu care mă fălesc: credinţa. Mai multă credinţă ca mine nu poate să fi avut altcineva. În timpul Tratatului de la Bucureşti, Tratatul de la Buftea, am scris un memoriu pe care îl voi lăsa ca testamentul vieţii mele politice şi am spus regelui nostru când Mackensen era stăpân pe jumătate din ţară: Sire, ai făcut bine ce ai făcut şi eşti asigurat de izbândă. Nu era posibil să nu se manifeste aspiraţiunea seculară a neamului nostru. Se putea întârzia cu câteva luni cum s-a întârziat cu Tratatul de la Bucureşti, cu câţiva ani, dar nu era să rămână fără rol în dezvoltarea neamului nostru nici jertfa şi nici acţiunea noastră de război. Îmi reamintesc aceste cuvinte acum când voi da sfaturi acelora care vor conduce destinele statului. Să nu vă uitaţi la succese personale sau de moment, ci să urmaţi pulsul inimii poporului, conştiinţa lui naţională şi să aveţi contactul neîntrerupt cu dânsa ca să fiţi reprezentanţii sinceri ai unui neam conştient”, a spus Isărescu.

În 2018, BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand și Reginei Maria, personalitățile istorice de care se leagă realizarea României Mari. De asemenea, în acest an, BNR
emite, în ciclul Istoria aurului, o monedă din aur cu valoarea nominală de 100 de lei, care are ca temă Istoria aurului – monedă de 50 de lei cu milesimul 1922, dedicată încoronării de la Alba Iulia. „Am reuşit astfel, în mod simbolic, să îi readucem în conştiinţa publică, pe calea noastră, a emisiunilor noastre, împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire şi edificarea statului naţional unitar”, a mai spus guvernatorul BNR.