Bani aruncaţi! Alexandru Rafila: Circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 au fost distruse sau urmează să fie distruse

În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila speră să se ajungă la o soluţie.

01 apr. 2024, 23:03
Bani aruncaţi! Alexandru Rafila: Circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 au fost distruse sau urmează să fie distruse

Ministrul Alexandru Rafila anunţă, luni seară, că circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite. În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila speră să se ajungă la o soluţie.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni seară, la Euronews, despre vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-a cumpărat România în pandemie.

Ministrul Sănătăţii a explicat că s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

”S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen.

Parchetul European preia ancheta în cazul Pfizergate. Procurorii anchetează schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen şi şeful Pfizer

”E sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Procesul dintre Pfizer şi România, pe tema vaccinurilor anti-COVID – A fost stabilit calendarul demersului / În următoarele patru luni se pot depune înscrisuri

Ministerul Finanţelor a anunţat că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România, iniţiat pe tema vaccinurilor anti-COVID, iar în următoarele patru luni se vor putea depune documente. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin.”În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanţii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană, precizăm că în cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor”, a transmis, recent, Ministerul Finanţelor.

Sursa citată a precizat că, potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024.

Procesul dintre Pfizer şi România, calendarul litigiului. Compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin