Bani de la guvern pentru persoanele fizice. Care sunt condițiile. E o premieră

Încă o categorie socio-profesională poate beneficia de ajutoare, de la guvern. Nu este nevoie neapărat de înființarea unei firme.

04 sept. 2022, 08:36
Bani de la guvern pentru persoanele fizice. Care sunt condițiile. E o premieră
Se dau bani de la stat. Cine sunt cei care pot primi până la 37,5 milioane de euro. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial

Persoanele fizice eligibile sunt prevăzute într-o ordonanță simplă prevăzută în această săptămână, care se aplică de sâmbătă, 3 septembrie 2022.

Noutatea constă în faptul că nu doar firmele vor mai primi fonduri de la stat ca să înființeze perdele forestiere pe terenuri, ci și persoanele fizice.

Atenție! Ordonanța nu se aplică pentru cetățenii din toată țara. Perdelele forestiere de protecție a terenurilor agricole se înființează în zonele din Câmpia Română, Câmpia Tisei, Câmpia Transilvaniei, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de secetă.

 

Condiții esențiale pentru acordarea de ajutoare

 

Amplasarea perdelelor se face pe bază de documentații tehnice, realizate în baza studiilor de fundamentare, de regulă în rețele rectangulare, în mod eșalonat, în ordinea urgențelor, prioritate având terenurile situate în zonele cele mai aride, la propunerea autorității publice centrale pentru agricultură și dezvoltare rurală.

„Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent.

Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai făcut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiind inclusiv de finanțare”, a declarat miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Finanțarea obiectivelor de investiții aferente Sistemului național al perdelelor forestiere de protecție se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile și din Fondul de mediu”, mai transmit oficialii de la Palatul Victoria.