Bani de la stat pentru o categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi până la 20.000 de euro

Ajutor de la stat pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Iată condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii.

22 ian. 2023, 22:25
Bani de la stat pentru o categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi până la 20.000 de euro

Crescătroii de porci din rasele Bazna și Mangalița pot beneficia de un sprijin financiar de la stat în 2023.  Valoarea acestuia este de un milion de lei și se va acorda printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, conform noului proiect publicat de site-ul instituției.

„Prezenta hotărâre stabileşte o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa (…). Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (…)”, se arată în proiect.

Valoarea ajutorului de minimis de la stat este de 1.200 de lei/scroafă pe an, cu condiția comercializării a minimum patru purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de cel puțin opt kilograme/cap și menținerii numărului de scroafe  cu care un cetățean s-a înscris în program cel puțin până la data de 15 decemnbrie 2023 inclusiv.

Citește și: Schimbare radicală pentru românii cu datorii la stat. ANAF va fi obligat să facă asta înainte de a recurge la popriri

Condiții de eligibilitate în cadrul schemei de ajutor de la stat

  • deținerea unei exploatații înregistrate și autorizate sanitar-veterinar;
  • să deținî scroafe din rasele Bazna și/sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND);
  • să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.

Citește și: Guvernul decontează 1500 de lei lunar pentru cazare şi deplasări. Cine sunt demnitarii ajutaţi de stat

Valoarea totală a ajutoarelor financiare de la stat care se acordă unei întreprinderi este de maximum 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Schema de ajutor se aplică producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și celor familiale, producătorilor agricoli societăți agricole și producătorilor agricoli perosne juridice.

Sumele se plătesc într-o singură tranșă pentru fiecare scroafă. Potrivit MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023.