Bani de la stat sub formă de bonuri pentru benzină şi motorină. Cine îi poate primi, condiţiile sunt clare

O nouă Hotărâre de Guvern a fost oficializată, aducând modificări semnificative în normele privind acordarea drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap.

29 ian. 2024, 19:20
Bani de la stat sub formă de bonuri pentru benzină şi motorină. Cine îi poate primi, condiţiile sunt clare
Bani de la stat sub formă de bonuri pentru benzină şi motorină. Cine îi poate primi, condiţiile sunt clare

Bani de la stat sub formă de bonuri pentru benzină şi motorină. Hotărârea de Guvern interzice tranzacționarea bonurilor de carburant și a cardurilor de carburant pe suport electronic. Încălcarea acestei reguli atrage amenzi considerabile, ajungând până la aproape 50.000 de lei, aplicabile începând cu 22 februarie 2024.

De asemenea, refuzul nejustificat al distribuitorilor de carburanți de a accepta bonurile valorice pe suport electronic constituie o contravenție. Cu toate acestea, refuzul poate fi considerat justificat în anumite circumstanțe.

Citeşte şi: Pensii 2024. Schimbare majoră, ce perioade se şterg din anii de vechime din septembrie

Utilizarea bonurilor sau cardurilor de carburant în alte scopuri decât asigurarea transportului gratuit pentru persoanele cu handicap atrage amenzi cuprinse între unu și două puncte-amendă. Un punct-amendă este echivalentul unui salariu minim brut pe țară, adică 3.300 de lei.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta între transportul gratuit și primirea bonurilor sau cardurilor de carburant, cu o limită anuală de 1.500 de lei pentru handicap grav și 750 de lei pentru handicap accentuat.

Citeşte şi: Când vor intra în conturi primele alocații mărite din 2024. 3,6 milioane de copii vor primi bani mai mulți

Hotărârea de Guvern reglementează modalitatea de decontare a carburantului și acordare a bonurilor de carburant, atât pe suport hârtie, cât și electronic. Este important de menționat că aceste măsuri au fost luate pentru a asigura că beneficiile destinate persoanelor cu handicap sunt folosite în scopul pentru care au fost create, respectiv asigurarea accesului la transport interurban gratuit.