Bani de la UE pentru înfiinţarea de livezi. Află cum poţi accesa până la 1,5 milioane de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă deschiderea a noi linii de finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Află cum poţi accesa între 100.000 şi 1,5 milioane de euro pentru înfiinţarea unei livezi.

09 iul. 2015, 13:38
Bani de la UE pentru înfiinţarea de livezi. Află cum poţi accesa până la 1,5 milioane de euro

Este vorba de un total de 245 de milioane de euro, alocate României în acest an de Comisia Europeană pentru fermieri şi firmele mici şi mijlocii din agricultură, scrie libertatea.ro. În acest scop, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a înfiinţat câteva noi linii de finanţare, în special pentru investiţii în pomicultură.

Citeşte şi FRAUDĂ cu fonduri europene de peste 4,5 milioane de euro. Dosar trimis în instanţă de DNA

Fonduri pentru plantaţii noi

Una dintre aceste linii este Submăsura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole”- prin care, până la sfârşitul anului, se vor pune la dispoziţia fermierilor 70.586.064 de euro, din care 5.000.000 de euro sunt destinate obţinerii de material de înmulţire şi plantare a pomilor fructiferi.

De asemenea, se pot accesa până la 1,5 milioane de euro, pentru dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi/sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţarea de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor existente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.
Fiecare beneficiar poate obţine între 100.000 şi 1,5 milioane de euro.

Cei care au acces la aceşti bani sunt: a) persoanele fizice sau persoanele juridice, precum şi grupurile de persoane fizice sau juridice, ale căror exploataţii se situează pe teritoriul României şi care desfăşoară o activitate agricolă; b) grupurile de producători şi cooperativele care activează în sectorul pomicol, cu condiţia ca investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri.

Citeşte şi Comisia Europeană: Ieşirea Greciei din zona euro „NU e exclusă”

72,8 milioane de euro pentru fermele mici

Pentru Submăsura „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt alocate 72,8 milioane de euro. Fiecare beneficiar va putea lua maximum 15.000 de euro pentru a-şi dezvolta ferma, din care 75% pe loc, iar restul în decurs de circa 3 ani, în tranşe.

Banii vor putea fi investiţi în dotarea cu utilaje şi echipamente performante, în raport cu structura agricolă actuală, precum şi în diverse investiţii pentru modernizarea fermei, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Cei care vor putea lua banii sunt fermierii care deţin în proprietate sau în folosinţă o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică, pentru o perioadă de minimum 10 ani.

Investiţii în marketing şi procesarea fructelor

Suma de 8,8 milioane de euro este alocată pentru Submăsura 4.2 a – „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”. Beneficiarii vor putea accesa între 600.000 şi 1,5 milioane de euro. Banii vor putea fi folosiţi pentru investiţii corporale şi necorporale, în cadrul întreprinderilor de prelucrare şi comercializare a fructelor şi a produselor din fructe.

Vor avea acces la aceşti bani microîntreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii (IMM), dar şi firmele mari, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare, precum şi grupurile de producători şi cooperativele, cu condiţia ca investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
Pentru toate aceste linii de finanţare, documentaţia necesară poate fi descărcată de pe site-ul AFIR, apdrp.ro.