Bani de pensii şi salarii. ANAF a adunat peste 1,23 de miliarde de lei din controale antifraudă

Activitatea ANAF pentru colectarea veniturilor în perioada ianuarie-mai 2024: Controalele antifraudă au avut implicaţii fiscale de 1,24 miliarde de lei.
Filip Stan
04 iun. 2024, 09:38
Bani de pensii şi salarii. ANAF a adunat peste 1,23 de miliarde de lei din controale antifraudă
Cotă de impozitare de 70% pentru veniturile nedeclarate. Cum vor fi afectaţi contribuabilii persoane fizice

Reprezentanţii ANAF au făcut, în perioada ianuarie-mai, peste 11.000 de controalele antifraudă, fiind observată o creştere de 26% a implicaţiilor fiscale, la 1,24 miliarde de lei. Totodată, sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut la 171 de milioane de lei (163%).

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au prezentat, luni, raportul acţiunilor întreprinse în perioada ianuarie-mai 2024 de către direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei şi rezultatele generate de acestea.

ANAF a început să atenţioneze contribuabilii: vin impozitele de 70% de la 1 iulie 2024

Astfel, pentru creşterea conformării la declarare a contribuabililor, ANAF desfăşoară în prezent două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

– emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

– efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv: inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, în urma notificării de conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi; controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Creştere cu 202% a notificărilor de conformare

În perioada ianuarie-mai, s-au emis 8.240 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 3.075.102.504 lei, o creştere de aproximativ 202% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 2.724 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 238.140.012 lei.

ANAF strigă darul la nunţi şi botezuri. Avertisment pentru miri şi socri

S-au realizat 11.150 de verificări documentare, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de  329.087.934 lei, o creştere de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 10.186, pentru care au fost stabilite sume suplimentare  în valoare de  313.615.481 lei.

Controale antifraudă mai eficiente: implicaţii fiscale de peste 1,24 miliarde lei

Potrivit sursei citate, au fost făcute 9.393 de inspecţii fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 1.290.851.213 lei, o creştere de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au realizat 8.608 inspecţii, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 927.714.525 lei.

În ceea ce priveşte controalele antifraudă, pentru un număr similar de peste 11.000 de controale, implicaţiile fiscale au crescut de la 986.515.598 lei la 1.248.483.108 lei (creştere 26%), iar sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut de la 65 milioane lei la 171 milioane lei (163%).

”Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal şi de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil şi eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a ţării”, a transmis ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Spynews
11 zile de bucurie și fericire pentru 5 zodii. Intră într-o perioadă de împlinire totală, până pe 25 iulie
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Capital.ro
Marea doamnă a filmului ne-a părăsit. Românii își iau adio: Nimic nu va mai fi la fel
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
România se topește! Codul roșu a fost extins! Lista zonelor afecatate
Adevarul
Noi dezvăluiri despre atacatorul lui Trump. Ce se știe până acum despre Thomas Crooks: „Era tăcut, liniștit, lua mereu note bune la teste și era pasionat de istorie”
Spynews
Betty, fiica lui Florin Salam, lămurește situația. Ce se întâmplă, de fapt, între ea și Cătălin Vișănescu. Ce spune despre legătura cu Iuly Neamțu / VIDEO
Spynews
Petre Ștefan și Blvck Matias, surprinși în aeroport! Cei doi trapperi, acoperiți de bagaje în drum spre Beach, Please
Evz.ro
Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci la grătar. Riscurile sunt mari
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Bombă la nunta lui Ianis Hagi! Gică Popescu a ajuns la Palatul Știrbey fără soția sa!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 15 iulie 2024: Cât costă un litru de benzină și unul de motorină în România?
Capital.ro
Românii primesc BANII ÎNAPOI. Se acordă pe loc, garantat. Legea e de partea lor
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, apariție de senzație la nunta lui Ianis Hagi
stirilekanald.ro
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
substantial.ro
Hamas se retrage din negocierile pentru încetarea focului după un nou atac israelian asupra unei școli din Gaza
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?