Bani în plus la pensie pentru aceşti români. Tribunalul a decis: primesc sumele cu dobândă şi penalizări

Legislația referitoare la pensiile românilor a fost marcată de decizii controversate și ordonanțe de urgență. O serie de contestații legate de aceste măsuri au ajuns în instanță, iar recent, un tribunal din Iași a emis o hotărâre favorabilă unor foști polițiști, care au solicitat plata drepturilor restante cu dobânzi și actualizări în urma anulării unei legi privind impozitul pe pensii.

24 nov. 2023, 18:39
Bani în plus la pensie pentru aceşti români. Tribunalul a decis: primesc sumele cu dobândă şi penalizări
Bani în plus la pensie pentru aceşti români. Tribunalul a decis: primesc sumele cu dobândă şi penalizări

Bani în plus la pensie pentru aceşti români. Procesul a fost inițiat împotriva Casei Sectoriale de Pensii și a Ministerului Afacerilor Interne în legătură cu o lege privind impozitul pe pensii care, ulterior, a fost declarată neconstituțională. Reclamanții au cerut plata sumelor reținute ilegal, actualizate cu inflația, și adăugarea dobânzilor penalizatoare. Aceste revendicări au fost generate de o ordonanță de urgență din 2021, care a impus taxe suplimentare asupra pensiilor considerate mari.

Conform acelei ordonanțe, pensiile de peste 4.000 de lei erau supuse unei taxe de 10% pentru asigurările de sănătate, iar pentru suma care depășea 2.000 de lei se aplica impozit pe venit. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile legate de impozitarea pensiilor în decembrie 2022. O nouă ordonanță a reglementat restituirea sumelor, iar procesele împotriva statului român au început să se acumuleze.

Citeşte şi: PENSII 2024 Detaliul ascuns din noua lege a pensiilor care va afecta toţi angajaţii din România. Ce se poate întâmpla în 2024

Procesul care a făcut diferența pentru pensionarii români a implicat pe Costel și Mariana S, pensionari în conformitate cu legea pensiilor militare. Aceștia au solicitat returnarea sumelor reținute ilegal, actualizate cu inflația și dobânzi penalizatoare, iar tribunalul a decis în favoarea lor. Hotărârea a creat precedentul și în privința sancțiunilor, ratei inflației și dobânzii penalizatoare de la BNR.

„Deşi s-a dispus restituirea acestor sume (nr.r. – a contribuţiilor), prejudiciul material se păstrează în privinţa accesoriilor la aceste sume, constând în contravaloarea indicelui de inflaţie şi a dobânzii legale în condiţiile în care noul act normativ nu prevede şi o asemenea obligaţie în sarcina debitorului”, au concluzionat magistraţii.

Este important de menționat că hotărârea nu este definitivă și a fost contestată de Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne, dosarul fiind înaintat Curții de Apel.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre impactul bugetar pe noua lege a pensiilor. „Este treaba Executivului să facă rost de bani!”