Bani mai mulți pentru această categorie de români! Tipurile de indemnizații care vor fi mai mari în 2024

Vești bune pentru o categorie de români! Autoritățile au decis să majoreze aceste indemnizații, ceea ce înseamnă că baneficiarii vor primi mai mulți bani în conturi.

20 feb. 2024, 10:32
Bani mai mulți pentru această categorie de români! Tipurile de indemnizații care vor fi mai mari în 2024
Bani mai mulți pentru această categorie de români! Acest tipuri de indemnizații vor fi mai mari în 2024

O anumită categorie de români începe anul în forță! Cei care beneficiază de aceste tipuri de indemnizații se vor bucura de mai mulți bani în 2024. Este vorba despre invalizi, veterani și văduve de război. Iată ce venituri vor avea aceste persoane.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2023 o lege care presupune majorarea acestor tipuri de indemnizații. Din acest an, această categorie de români vor primi bani mai mulți de la statul român.

Citește și: Comasarea, decisivă și pentru influența României în UE

Așadar, procentul de creștere al indemnizației este de aproximativ 13,8%. Potrivit informațiilor disponibile, ajutorul financiar nu este supus impozitării și constituie 50% din salariul mediu brut pe țară. În prezent, salariul brut este de 7000 de lei, conform datelor furnizate de reprezentanții INS. Indemnizația actuală acordată veteranilor de război, văduvelor acestora și invalizilor de către statul român este de 3.500 de lei.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către Klaus Iohannis

Documentele necesare pentru aceste tipuri de indemnizații

Pentru cei care vor să beneficieze de o astfel de indemnizație din partea statului român, trebuie să depună următoarele acte:

  • Cerere pentru indemnizaţie de văduvă de veteran de război
  • Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
  • Legitimația veteranului de război decedat
  • Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
  • Talonul de pensie al văduvei
  • Certificatul de deces al veteranului
  • Certificat de naștere
  • Certificat de căsătorie
  • Act de identitate
  • Declarație pe proprie răspundere a văduvei, că nu s-a recăsătorit

Citește și: Sute de mii de români sunt beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Anunțul Casei de Pensii