Bani mai mulţi pentru elevi, valoarea costului standard ajunge la 23.150 lei. Anunţul făcut de Ligia Deca

Costul standard per elev, antepreşcolar şi preşcolar urmează să înregistreze cea mai mare creştere, a afirmat, marţi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, după ce în şedinţa Comisiei de Dialog Social au fost avizate propunerile de majorări semnificative ale acestora.

09 ian. 2024, 19:47
Bani mai mulţi pentru elevi, valoarea costului standard ajunge la 23.150 lei. Anunţul făcut de Ligia Deca
Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. ”Reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Mai avem foarte multe de făcut”

Ligia Deca anunţă că avem cea mai mare creştere a costului standard per elev. „Avem cea mai mare creştere a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Această majorare, atât în valori procentuale, cât şi în valori absolute, alături de veniturile salariale majorate pentru personalul din şcoli, investiţiile fără precedent în infrastructură prin PNRR, creşterea cuantumului şi a numărului de burse şi extinderea programului ‘Masă sănătoasă’ au menirea de a îmbunătăţi semnificativ calitatea sistemului de educaţie din România”, a declarat ministrul Ligia Deca, potrivit unui comunicat de presă.

Salarii 2024. Vineri intră prima leafă majorată din acest an. Bugetarii care primesc peste 7.000 de lei pe card, cu 900 de lei mai mult ca în decembrie

Ligia Deca a încheiat luni consultarea publică dedicată adoptării legislaţiei privind determinarea costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, care va sta la baza repartizării fondurilor alocate unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru finanţarea de bază, atât pentru cheltuieli de natură salarială, cât şi pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii.

Conform comunicatului citat, marţi au fost avizate în şedinţa Comisiei de Dialog Social propunerile de creşteri procentuale semnificative şi în valoare absolută ale costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, bazate pe analiza efectuată asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate în anul 2023 şi a măsurilor asumate de Guvern pentru anul 2024.

Astfel, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 creşte cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, ceea ce se traduce prin cea mai mare creştere de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev în sistemul de învăţământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienţilor de diferenţiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreşcolar, la 23.150 lei.

Burse 2024. Ce elevi vor primi 2.500-6.000 de euro de la stat în acest an. Condiţiile pentru bursa gigant

De asemenea, pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri şi servicii, valoarea coeficientului 1 creşte cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creşterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanţare per antepreşcolar/preşcolar/elev. Şi în acest caz valorile pot fi superioare, în funcţie de tipul de unitate, mediul urban/rural şi zona de temperatură în care este încadrat fiecare judeţ. Se obţin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreşcolar.

După ce vor parcurge etapa de avizare interministerială, proiectele iniţiate de Ministerul Educaţiei urmează a fi adoptate de către Guvern.