Bani mai mulţi pentru elevii care obţin premii la concursurile internaţionale şi la olimpiadele naţionale

Executivul a aprobat creşterea sumelor alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat şi "o creştere semnificativă pentru olimpiadele regionale".

14 sept. 2022, 13:13
Bani mai mulţi pentru elevii care obţin premii la concursurile internaţionale şi la olimpiadele naţionale

Bani mai mulţi pentru elevii care obţin premii la concursurile internaţionale.

„Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri „, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

În completare, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a detaliat cu privire la valoarea premiilor elevilor medaliaţi la concursurile internaţionale.

„Este vorba de o creştere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaţionale sunt medaliaţi cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint şi bronzul – 10.000 de lei”, a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că este vorba de „o creştere semnificativă, de asemenea, pentru olimpiadele regionale”.

„Este vorba de o creştere – mi-e greu să o calific – de la 22 de lei per elev, cât se primea, 22 de lei per elev pentru premiul I la olimpiadă naţională pe echipe. Într-o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, fiecare elev primea 22 de lei pentru premiul I la olimpiadă naţională, conform unei hotărâri de guvern din anul 2016. Prin hotărârea de Guvern de astăzi creştem la 600 de lei pe elev premiul întâi la Olimpiada Naţională, de la 22 la 600 de lei, deci inclusiv recunoaşterea valorii în concursurile naţionale este reglementată prin această hotărâre de guvern. Toate aceste premii se plătesc din bugetul Ministerului Educaţiei, sunt asumate”, a subliniat Cîmpeanu.

Citeşte şi: Burse şcolare 2022. Criteriile de acordare a burselor pentru elevi, publicate în Monitorul Oficial. Cine nu mai primeşte bursă DOCUMENT

 

Ce sume vor primi elevii care obţin premii la concursurile internaţionale

Proiectul pentru modificarea HG nr. 536/2016 privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar prevede următoarele stimulentelor financiare:

– la etapa naţională se acordă de către Ministerul Educaţiei, din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator al acestei etape a competiţiilor: premiul I – 1.000 de lei; premiul II – 700 de lei; premiul III – 500 de lei; menţiune – 300 de lei.

– la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME: premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 20.000 lei; premiul I/medalie de aur 15.000 lei; premiul II/medalie de argint 12.500 lei; premiul III/medalie de bronz 10.000 lei; menţiune 6.000 lei.

– la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria a II-a, desfăşurate la nivel european sau regional, se acordă de către ME stimulente în valoare de: premiul I/medalie de aur 7.500 lei; premiul II/medalie de argint 6.000 lei; premiul III/medalie de bronz 4.500 lei; menţiune 3.500 lei.

– pentru şcoala unde frecventează elevul premiat la competiţiile şcolare internaţionale categoria I şi respectiv a II-a, se acordă aceleaşi stimulente pe care le-a obţinut elevul. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

– cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa/formaţia de elevi premiată la etapa naţională a competiţiei şcolare sunt următoarele: premiul I – 600 de lei; premiul II – 400 de lei; premiul III – 200 de lei.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică Ministerul Educaţiei că a eliminat bursele de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate