BANI pentru ROMÂNI! Ce trebuie să faci pentru a primi până la 100.000 DE EURO

Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a luat câteva decizii care îi privesc pe toți fermierii, inclusiv pe cei români. 

03 apr. 2019, 13:24
BANI pentru ROMÂNI! Ce trebuie să faci pentru a primi până la 100.000 DE EURO

Daniel Buda, europarlamentar PNL, a dezvăluit care sunt principalele direcții care vor sta la baza plăților pentru agricultură odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli pentru subvenții, scrie agrointel.ro.

„Fermierii români, un viitor mai sigur, un viitor mai bun! Plățile directe rămân în continuare o certitudine pentru fermierii români, cuantumul acestora cunoscând o creștere, comparativ cu alte state unde au avut loc tăieri”, a declarat Daniel Buda.

„O altă modificare în legislația subvențiilor este introducerea unei noi categorii de agricultori eligibili pentru plățile din bani europeni. „Noul fermier”, un concept pentru prima dată introdus în Politica Agricolă Comună, ca urmare a unui amendament propus de mine, se referă la persoanele care au peste 40 de ani și care pot primi o primă de instalare de până la 100.000 de euro! Cetățenii români stabiliți în străinătate vor avea, astfel, posibilitatea de a se întoarce acasă și să își porneasă o noua afacere, chiar dacă au vârsta de peste 40 de ani”, a mai arătat eurodeputatul român.

Se dau bani de la stat, 3000 de euro pe an. Câţi români beneficiază de ajutor şi până când se mai depun cereri

Iată care sunt și restul direcțiilor care vor consolida viitorul fermierilor:

– Statele membre sunt obligate să aleagă una dintre următoarele două variante cu privire la plafonare: fie aleg varianta unui prag de 100.000 de euro, fie aleg varianta unei alocări obligatorii de 10% din pachetele lor pentru plăți redistributive, care vor merge către fermierii mici și mijlocii. În acest fel, se consolidează modelul fermelor familiale mici și mijlocii! În același timp, se asigură un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziția fermierilor mari și fermierilor mici!

– Tinerii fermieri (până la 40 de ani) care au fost înființați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani cât era prevăzut și cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro!

– Fermierii mici: statele membre introduc un sistem simplificat pentru micii agricultori care solicită sprijin pentru o sumă de până la 1250 EUR!

– Sectorul apicol va beneficia de o creștere a ratei de cofinanțare de la 50% la 75% și la 85% în cazul regiunilor ultraperiferice!

-Formele asociativeor beneficia de un sprijin considerabil din fondurile europene!

-Agricultura ecologică și protejarea mediului reprezintă obiective clare și asumate de noua PAC!

„Forma finală a Regulamentului privind Politica Agricolă Comună adoptat astăzi, este de natură să consolideze viitorul fermierilor români și europeni. Începând din 2020, fermierii români vor avea un viitor mai bun!”, conchide Daniel Buda.