Bănicioiu: Chiar dacă nu suntem primiţi în Schengen în ianuarie 2014, ne menţinem acest obiectiv naţional

Ministrul Tineretului şi Sportului Nicolae Băniciou a declarat joi că intrarea României în spaţiul Schengen este în primul rând un test european de fair-play, potrivit Agerpres. Mai mult, chiar dacă ţara noastră nu va adera de la 1 ianuarie 2014 la spaţiul Schengen, România va continua să îşi asume acest obiectiv naţional.

05 dec. 2013, 15:06
Bănicioiu: Chiar dacă nu suntem primiţi în Schengen în ianuarie 2014, ne menţinem acest obiectiv naţional

‘Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află astăzi (n.r. – joi) pe agenda Consiliului JAI. Deşi sunt ţări care s-au opus constant aderării noastre, iar speranţele unei decizii favorabile sunt minime, aş vrea să fac un apel către toate statele membre să ia decizia cu obiectivitate şi să depăşească considerentele politice interne care nu servesc în niciun fel proiectul european. Chiar şi dacă România nu va adera de la 1 ianuarie 2014 la spaţiul Schengen, vom continua să asumăm acest obiectiv naţional, reamintind de fiecare dată că partea noastră de înţelegere a fost îndeplinită. Suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic pentru intrarea în Schengen şi vrem ca prevederile tratatului UE să fie respectate fără excepţie. Aşa cum se spune în sport, mingea este acum în terenul partenerilor noştri europeni. Totuşi, cred că este momentul ca statele membre să aibă o atitudine fair-play faţă de România’, afirmă Bănicioiu.

Potrivit sursei citate, aderarea României nu ar trebui să fie una dintre temele privilegiate ale agendei electorale în ţări dezvoltate ale Uniunii, Bănicioiu adăugând că ‘este timpul unei politici curajoase în Uniune, este timpul ca ţările membre UE să înceteze să acuze aşa-zisul val de imigranţi români’.

VEZI SI:

Ministrul german de Interne: România şi Bulgaria nu au făcut suficiente progrese pentru a intra în Schengen