Bănicioiu, despre posibilitatea fiscalizării atenţiilor: Vrem să punem punct unui sistem care nu a funcţionat

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni că ceea ce se dorește prin eventuala fiscalizare a "atențiilor" oferite medicilor este să se pună punct unui sistem care nu a funcționat nici în favoarea doctorilor, nici în cea a pacientului.

24 aug. 2015, 11:32
Bănicioiu, despre posibilitatea fiscalizării atenţiilor: Vrem să punem punct unui sistem care nu a funcţionat

„În momentul în care vorbim de această posibilitate nu vorbim decât de reguli, norme și fiscalizare. Se încadrează în niște bareme stabilite anterior, reglate legislativ și norme ale unei hotărâri de guvern și atunci totul este fiscalizat, asta cred că trebuie să înțeleagă toată lumea. Aici nu discutăm de un ceas, de servicii sau de micile atenții. Noi vrem să reglăm și chiar să punem punct pentru totdeauna unui sistem care nu a funcționat nici în favoarea medicului, nici în favoarea pacientului”, a precizat Bănicioiu, prezent la ședința BPN al PSD.

Bănicioiu: Creşterea salariilor din Sănătate, o urgenţă care a fost tratată cu celeritate de Guvern

El a adăugat că legea pacientului, aflată în dezbatere parlamentară, nu a fost inițiată pentru a leza drepturile acestora, ci dimpotrivă, însă trebuie să se discute și despre drepturile și obligațiile personalului medical.

„Nu trebuie să ne ferim să discutăm și cu pacienții, dar și cu medicii și cu administratorii sistemului. Ei (n.r. — pacienții) pot depune orice amendament, pot veni la discuții și tocmai de aceea toată luna septembrie vom face discuții pe acest aspect și le garantăm că sensul acestei inițiative nu este în a leza în vreun fel drepturile pacientului. Ba dimpotrivă, se ține cont de acest lucruri. Trebuie, însă, să vorbim și de drepturile și obligațiile personalului medical, drepturile și obligațiile pacientului și cred că atunci vom reuși să facem un sistem cu ceea ce vedem în afară”, a susținut Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a mai precizat că această lege statuează o procedură prezentă în foarte multe state europene.

„Adică posibilitatea pacientului de a alege un anumit medic — dacă medicul respectiv nu are posibilitatea să-i dea consultația în momentul în care este cerută și dacă problema poate fi temporizată contra unei coplăți. Asta este varianta, deci infrastructura publică la dispoziția medicului în regim privat, după programul public și după efectuarea gărzilor. Ca să nu existe abuzuri discutăm cu Colegiul Medicilor și nu numai — ONG-uri interesate, pacienți, sindicate — bineînțeles că îi luăm pe toți în considerare”, a arătat Bănicioiu.

Guvernul legalizează „ATENŢIILE” pentru doctori. REACŢIA medicilor: „Suntem pur şi simplu scandalizaţi”

În context, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că urmează să se întâlnească, în cursul zilei de luni, cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții Colegiului Medicilor pentru a găsi o formulă cu privire la protejarea profesiei de medic.

„Am avut săptămâna trecută întâlniri cu foarte mulți medici, să vedem o soluție așa încât să protejeze această profesie. Sigur, nu avem o singură soluție, o să avem un complex de propuneri referitoare la profesia de medic. Începând în primul rând de la legea pacientului, care are numite dispoziții ce trebuie clarificate în urma unor dezbateri. O să am astăzi o întâlnire cu domnul Bănicioiu, legat de această chestiune, să vedem o formulă plecând de la legea pacientului”, a explicat Cazanciuc.