Bănicioiu: Nu vom tolera şi nu vom ascunde niciun caz de malpraxis

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat sâmbătă, la Cluj, că nu va tolera şi nu va ascunde niciun caz de malpraxis, referindu-se şi la cel petrecut la Baia Mare, în care o femeie a fost operată la piciorul sănătos.

08 nov. 2014, 14:58
Bănicioiu: Nu vom tolera şi nu vom ascunde niciun caz de malpraxis

„Îmi pare rău că se întâmplă astfel de lucruri în România şi sunt chestiuni care, din păcate, trenează de foarte mult timp. Cât o să fiu eu ministru n-o să tolerăm astfel de cazuri de malpraxis, luăm măsuri, comisie de anchetă, nu le mai ascundem, nu le mai aruncăm undeva într-un birou, într-un dosar care va fi analizat şapte ani. După cum aţi văzut, cam toate anchetele pe care le-am făcut noi, pe toate cazurile de malpraxis, durează undeva între 7-14 zile, maximum 20. Deci, încercăm să dăm un răspuns rapid”, a spus Nicolae Bănicioiu.

El a afirmat că deşi astfel de cazuri se înregistrează mai ales în unităţi medicale care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, vor fi aplicate sancţiuni, inclusiv pentru managerii respectivelor unităţi medicale.

„Sunt în general unităţi care nu sunt în subordinea MS, cum este şi cea din Baia Mare, dar asta nu scuză pe nimeni şi toţi trebuie să respecte normele pe care noi le recomandăm. Toată lumea trebuie să-şi facă treaba cu simţ de răspundere şi conform protocoalelor terapeutice. Nu tolerăm aşa ceva, nu ne vom opri, ori de câte ori vom avea vreo suspiciune privind vreun caz presupus de malpraxis vom investiga, încercând să corectăm. Luăm măsuri şi împotriva managerilor, chiar dacă nu sunt în subordinea noastră, încercăm să-i învăţăm ceea ce nu funcţionează bine şi să le recomandăm cum trebuie să-şi îmbunătăţească modul de lucru şi să respecte protocoalele terapeutice, iar pentru pacienţii care au astfel de probleme, toată părerea de rău şi asigurarea ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, cel puţin nu atât de frecvent”, a declarat Bănicioiu.

Citeşte şi Caz ULUITOR de MALPRAXIS. O bătrână din Baia Mare a fost operată la piciorul sănătos

Ministrul Sănătăţii a adăugat că astfel de cazuri „se întâmplau la fel de des şi până acum”, doar că presa nu afla de ele şi nu deveneau publice.

O femeie în vârstă de 84 de ani a fost operată din greşeală la piciorul sănătos în locul celui fracturat. Greşeala medicului ortoped Radu Dragoş a fost sesizată administraţiei Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare de aparţinătorii bătrânei. Medicul a realizat greşeala şi, după două zile, a efectuat operaţia la piciorul fracturat. În prezent este cercetat de o comisie a SJU, iar starea pacientei are o evoluţie bună.

Directorul medical al SJU Baia Baia Mare, dr.Vasile Pop, a declarat vineri pentru AGERPRES că, cel mai probabil, incidentul s-a produs pe fondul oboselii medicului şi a orelor suplimentare lucrate.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, secretarul de stat din MAI Raed Arafat şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, au fost prezenţi sâmbătă, la Cluj, pentru a preda serviciilor de salvare din mai multe judeţe 48 de ambulanţe noi, dotate la standarde moderne.

Citeşte şi REVOLTĂTOR. Nereguli ALARMANTE descoperite în farmaciile din România