Banii intră pe card de la 1 ianuarie 2024, Iohannis a semnat noul „voucher” pentru bugetari

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că va putea fi decontat transportul funcţionarilor publici şi personalului din aparatul de specialitate al primarilor.

22 iun. 2023, 14:03
Banii intră pe card de la 1 ianuarie 2024, Iohannis a semnat noul „voucher” pentru bugetari

Klaus Iohannis a promulgat joi legea care prevede posibilitatea decontării a cheltuielilor de transport pentru funcționarii publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarilor și din instituțiile și serviciile publice de interes local din comune, informează Administraţia Prezidenţială. Măsura intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, prin decizie a Consiliului local.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Actul normativ modifică şi completează Legea 153/2017 în ceea ce privește salarizarea personalului care beneficiază de un salariu plătit din fondurile publice, în sensul acordării posibilității autorităților administraţiei publice locale din mediul rural de a include în bugetul local sume destinate cheltuielilor asociate cu efectuarea navetei funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului.

Marcel Ciolacu anunţă reducerea preţurilor la alimentele de bază, acord cu marile lanţuri de magazine. Lista produselor ieftinite din coşul zilnic

„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale ‘Administraţie’ din aparatul de specialitate al primarilor comunelor şi al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înfiinţate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabileşte prin hotărâre a consiliului local”, prevede actul normativ.
Contravaloarea cheltuielilor de transport va fi stabilită de către coordonatorul de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute și prezentate în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. Mai mult decât atât, modalitatea de decontare urmează să fie stabilită prin hotărârea Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Klaus Iohannis a semnat decretul. Schimbare radicală legată de vechimea în muncă pentru aceşti bugetari

Măsura a fost propusă tocmai pentru că primăriile din comune găsesc foarte greu angajați care să se deplaseze în localități, salariile fiind foarte mici. Posibilitatea decontării cheltuielilor de transport este unul dintre stimulentele necesare pentru a asigura creșterea calității serviciilor publice, potrivit inițiatorilor proiectului.

„Stabilirea contravalorii cheltuielilor de transport se va realiza de către ordonatorul de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport se va stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, se mai arată în proiect.