Banii plătiţi în plus pe facturi la energie electrică vor fi dați înapoi. Când se vor restitui sumele

Virgil Popescu explică modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică, amintind că distribuitorii de energie sunt cei care citesc la trei luni contoarele.

07 oct. 2022, 21:53
Banii plătiţi în plus pe facturi la energie electrică vor fi dați înapoi. Când se vor restitui sumele

Consumatorii care fac economie la energie electrică în acest an comparativ cu 2021 şi se încadrează în noile plafoane vor primi înapoi, la începutul anului viitor, banii plătiţi în plus pe facturi, susţine ANRE.

„În aceeași Ordonanță 27 (care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022), există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, va primi, în februarie 2023, banii plătiți în plus.

Enel a anunțat oficial întârzierea facturilor pe luna septembrie. Mesajul pe care l-au primit toți clienții

Vor fi restituite sumele de către furnizori. Există prevedere”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, potrivit digi24.ro.

„Ordonanța de urgență spune foarte clar: cei care în anul 2021 au avut un consum între 100 și 300 de kilowați beneficiază de plafonul de 80 de bani. E adevărat că de la 1 septembrie ei beneficiază doar pentru primii 255 de kilowați consumați lunar în 2022, de fapt între perioada septembrie-decembrie, dar pentru primii 255 vor beneficia cei care anul trecut au fost în marja 100-300”, a menționat oficialul.

Virgil Popescu îndemnă la grevă împotriva facturilor umflate: „Românii cu facturi inexplicabil de mari să nu le plătească”

Pe de altă parte, furnizorii vor întârzia emiterea unor facturi privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Dărăban a sfătuit clienţii care primesc o factură pe două-trei luni, pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eşalonarea plăţilor.

Virgil Popescu, explicaţii despre modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică, amintind că distribuitorii de energie sunt cei care citesc la trei luni contoarele. ”Dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract”, afirmă ministrul despre modul în care se aplică în prezent legislaţia.