Bântuit de trecut. Ion Mihai Pacepa se teme să revină în România

Fostul consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, generalul Ion Mihai Pacepa, a fost chemat în România, de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, pentru a le vorbi tinerilor despre regimul de dinainte de 1989. Refugiat sub azil politic în SUA, în 1978, Pacepa se teme însă să revină în ţară.

26 aug. 2013, 12:18
Bântuit de trecut. Ion Mihai Pacepa se teme să revină în România

Ion Mihai Pacepa a fost invitat să revină în România, de către preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Andrei Muraru. „Am trimis această invitaţie la exact 35 de ani de la condamnarea la moarte a lui Mihai Pacepa. Am trimis această invitaţie tocmai pentru ca multele întrebări care s-au pus în ultimele două decenii cu privire la activitatea sa în slujba comunismului şi aflării adevărului să primească răspunsurile„, a spus Muraru, la România TV.

Preşedintele onorific al Institutului, Dinu Zamfirescu, crede însă că Pacepa ar trebui să răspundă, în primul rând, pentru activitatea sa în slujba fostului regim opresiv. Astfel, Zamfirescu a declarat pentru România TV: „Eu sunt destul de mirat că s-a făcut această invitaţie, dar asta nu înseamnă că domnul Pacepa nu ar trebui întrebat asupra unor activităţi pe care le-a avut în special asupra salariaţilor de la Europa Liberă, încercări de compromitere şi chiar agresare fizică. Aşa ceva poate fi considerată ca o crimă împotriva umanităţii„.

Generalul nu este dispus să se întoarcă în România şi se teme pentru viaţa lui. Andrei Muraru a oferit această informaţie, el declarând: „Există o serie de temeri cu privire la siguranţa sa fizică. Se poate imagina şi o videoconferinţă sau poate merge cineva de la IICCMER acolo„.

Ion Mihai Pacepa a părăsit România în 1978, după ce a trădat regimul comunist în care ocupa un loc cheie. Generalul a primit azil politic în Statele Unite, unde a lucrat împotriva fostului bloc sovietic.