Barack Obama a anunţat o reformă a imigraţiei, cu un sistem corect şi echitabil

Preşedintele SUA Barack Obama a promis joi un sistem de imigraţie "mai corect şi mai echitabil", prezentând o serie de măsuri ce prevăd regularizarea provizorie a aproximativ cinci milioane de imigranţi ilegali care trăiesc sub ameninţarea expulzării.

21 nov. 2014, 09:03
Barack Obama a anunţat o reformă a imigraţiei, cu un sistem corect şi echitabil

Preşedintele american a promis că imigranţii vor avea parte de un sistem „mai corect şimai echitabil”. „O amnistie în masă ar fi nedreaptă. Expulzările în masă ar fi atât imposibile cât şi contrare caracterului nostru”, a explicat preşedintele american în timpul unei scurte alocuţiuni solemne la Casa Albă.

„Suntem şi vom fi întotdeauna o naţiune de imigranţi”, a adăugat el, citat de AFP.

Confruntat cu lipsa de acţiune a Congresului asupra acestui subiect sensibil, Obama a spus că se foloseşte de „autoritatea legală” conferită de funcţia sa pentru a face sistemul de imigraţie american „mai corect şi mai echitabil”.

Cea mai proeminentă măsură este că imigranţii ilegali care trăiesc de peste cinci ani în Statele Unite şi au un copil american sau deţin un statut de rezident permanent vor putea obţine un permis de muncă de trei ani. Administraţia consideră că de această măsură ar putea beneficia ceva mai puţin de jumătate din totalul de 11 milioane de imigranţi clandestini care trăiesc în Statele Unite. Marea majoritate sunt din Mexic şi America Centrală.

„La urma urmei, cei mai mulţi dintre aceşti imigranţi sunt aici de mult timp. Ei muncesc din greu, ocupă locuri de muncă dificile şi prost plătite. Ei au guri de hrănit. Ei se roagă în bisericile noastre. Mulţi dintre ei au copii născuţi în Statele Unite sau care şi-au petrecut cea mai mare parte din viaţă aici. Speranţele lor, visurile şi patriotismul lor sunt similare cu ale noastre”, a insistat Obama.

El a dorit de asemenea să sublinieze că nu este în niciun caz vorba despre o „amnistie”, răspunzând în mod indirect adversarilor săi republicani care îl acuză de abuz de putere fără aprobarea Congresului.