Barack Obama salută reducerea ratei şomajului şi majorarea salariilor

Președintele SUA, Barack Obama, și-a exprimat satisfacția, vineri, pentru noua diminuare a șomajului, redus la 4,9 %, precum și pentru majorarea salariilor, recunoscând totuși că direcția generală a economiei suscită în continuare "neliniști".

06 feb. 2016, 08:58
Barack Obama salută reducerea ratei şomajului şi majorarea salariilor

„Este pentru prima oară când rata șomajului scade sub pragul de 5 % în ultimii 8 ani”, a declarat Obama de la Casa Albă, amintind că această rată atinsese 10 % în 2009, potrivit Agerpres.

„Trebuie să fim mândri de progresele pe care le-am făcut, ne-am revenit după cea mai gravă criză economică după cea din anii 1930”, a adăugat el, ironizând cifrele care îi deranjează pe candidații republicani la succesiunea sa care „își fac campanie din disperare”.

Dacă șomajul este la cel mai redus nivel din ultimii 8 ani, crearea locurilor de muncă în SUA a bătut pasul pe loc în ianuarie.

Economia americană a creat 151.000 de noi locuri de muncă în cursul lunii trecute, față de 262.000 în decembrie într-o perioadă în care piața locurilor de muncă a fost favorizată de un climat foarte blând, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Comerțului.

„Mai important încă, aceste progrese încep în fine să se traducă printr-o creștere a salariilor”, a adăugat președintele american, subliniind că în cursul ultimelor șase luni, acestea crescuseră „în ritmul cel mai rapid” după criză.

Barack Obama a recunoscut totuși că numeroși americani rămân îngrijorați de situația economică a țării.

„Dacă priviți unele studii, constatați că oamenii sunt mai încrezători în situația lor, în finanțele lor, dar au îndoieli asupra viitorului’, a subliniat el, estimând că aceasta se explică în parte prin moștenirea „efectelor devastatoare” ale crizei din 2007/2008.

„China este în tranziție. Economia europeană se transformă în continuare încet. Numeroase piețe emergente sunt în dificultate. Aceasta face exporturile noastre mai dificile. Trebuie să fim atenți la aceasta”, a mai spus el, evocând evoluția economiei mondiale.

CITEŞTE ŞI: Barack Obama, PROPUNERE ŞOC pentru piaţa petrolului