Barack Obama, ultima vizită la Berlin în calitate de preşedinte al SUA

Președintele american Barack Obama a sosit miercuri seară la Berlin pentru ultima vizită la cancelarul german Angela Merkel și ultima etapă europeană a turneului său de adio după Atena, a constatat un fotograf AFP.

16 nov. 2016, 19:42
Barack Obama, ultima vizită la Berlin în calitate de preşedinte al SUA

În a șasea și ultima vizită oficială în Germania, Barack Obama va lua parte la un dineu miercuri seară cu cancelarul înainte de discuții joi cu partenerii săi internaționali „cei mai apropiați”.

Vineri, ei vor participa la un minisummit cu liderii britanic, italian, spaniol și francez, unde se va discuta despre extinderea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei pentru intervenţia militară în Ucraina, precum şi noi măsuri punitive, din cauza bombardamentelor în Siria.

Reuniunea va vea loc în contextul victoriei în scrutinul prezidenţial din SUA a lui Donald Trump, care a semnalat că va încerca îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, stârnind temeri privind anularea sancţiunilor.

Un oficial german a declarat că scopul ar fi prelungirea sancţiunilor UE impuse Rusiei, care ar urma să expire la sfârşitul lunii ianuarie.

Există totuşi temeri că Donald Trump ar putea urma o direcţie opusă, după învestirea în funcţie pe 20 ianuarie. În acest context, liderii europeni vor clarificări din partea lui Barack Obama, care a discutat cu Donald Trump săptămâna trecută.