Barack Obama vrea să înarmeze Ucraina. Separatiştii vor să înroleze încă 100.000 de combatanţi

Preşedintele american Barack Obama s-a oferit să livreze arme Ucrainei pentru lupta împotriva rebelilor proruşi care destabilizează estul Ucrainei. Oferta lui Obama intervine cu numai două zile înainte unui important summit european pe tema păcii în Europa.

10 feb. 2015, 07:26
Barack Obama vrea să înarmeze Ucraina. Separatiştii vor să înroleze încă 100.000 de combatanţi

La Minsk, miercuri, va fi „întâlnirea diplomatică a ultimei şanse”, după cum a numit-o presa, între preşedinţii rus, Vladimir Putin şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, sub auspiciile preşedintelui francez Francois Hollande şi cel al cancelarului german, Angela Merkel, care a fost luni, la Washington, pentru a-i prezenta planul de pace preşedintelui american.

Cât îl priveşte pe Barack Obama, preşedintele american nu exclude înarmarea Ucrainei, pentru susţinerea aşa-numitului „război-hibrid”, în care separatiştii vor să înroleze încă 100.000 de combatanţi. În acelaşi timp, UE a amânat punerea în aplicare a noilor sancţiuni împotriva Rusiei pentru a da o şansă summitului de la Minsk, în speranţa de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 5.000 de decese în zece luni. „Scopul nostru nu este de a dota Ucraina pentru a continua operaţiuni ofensive, dar pur şi simplu că se poate apara,” a afirmat Obama, al cărui guvern pare înclinat să sporească asistenţa militară pentru Kiev.

Citeşte şi Ucraina: Sute de militari ruşi au intrat în Ucraina, în sprijinul separatiştilor

Berlinul şi Parisul se opun însă. Angela Merkel nu şi-a ascuns îngrijorarea cu privire la pericolul care ameninţă pacea pe „bătrânul continent, la 70 de ani de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. „Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun doar că, dacă vom renunţa la principiul integrităţii teritoriale, nu vom fi capabili să menţinem ordinea şi pacea în Europa”, a avertizat liderul german.

Între timp, separatiştii prorusi au început luni „mobilizarea voluntară” a rezervistilor în provinciile Doneţk şi Lugansk, cu obiectivul de a înrola circa 100.000 de noi combatanţi. „Puteţi vizita centrele de recrutare ca să vă asiguraţi ca mobilizarea este voluntară”, afirma Eduard Basurin, numarul doi in comandamentul militar al miliţiilor din Doneţk.

Polonia sprijină decizia, dar numai dacă este ultima opţiune

Polonia este pregătită să ajute Statele Unite în cazul unei decizii a președintelui Barack Obama de a livra arme Ucrainei în conflictul contra rebelilor proruși, dar înarmarea forțelor guvernamentale ucrainene trebuie să fie doar ultima opțiune, potrivit ministrului apărării polonez Tomasz Siemoniak, transmite Financial Times, citată de Agerpres.

Polonia a fost unul dintre cele mai vigilente state membre ale Uniunii Europene de la apariția crizei ucrainene și a cerut măsuri mai dure contra Rusiei, care este acuzată de trimiterea de trupe și armament greu pentru separatiștii din estul Ucrainei — susține publicația britanică.