Bărbat din Harghita, sfâșiat de urs. Medicii au reușit să-l salveze după o intervenție de șase ore

Un cioban din Harghita a ajuns în stare gravă la spital și a stat în sala de operații ore întregi după ce a fost pur și simplu sfâșiat de un urs. Scăpat cu viața după atacul ursului, omul s-a târât cu ultimele forțe până la stână.

19 iun. 2021, 10:39
Bărbat din Harghita, sfâșiat de urs. Medicii au reușit să-l salveze după o intervenție de șase ore

Bărbatul atacat de urs la o fermă de lângă localitatea Săcel a fost supus unei intervenţii chirugicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Informaţia a fost făcută publică de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook.

„Ursul a atacat din Nou! Un bărbat de 54 de ani a fost atacat în zorii zilei la o fermă de lângă Săcel. Acesta a fost transportat imediat la spitalul din Odorheiu Secuiesc unde i s-a acordat asistenţa medicală de urgenţă, şi în urma CT-ului efectuat a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. În acest moment se află în sala de operaţii, deoarece a suferit răni grave în zona pieptului”, a scris Borboly Csaba, pe Facebook.

Care e starea victimei acum

Bărbatul e în stare stabilă, a fost detubat, dar rămâne la Terapie Intensivă. Medicii spun că are nevoie în continuare transfuzii de sânge și tratament complex cu antibiotice. Mușcăturile de urs pot fi foarte periculoase și pot apărea complicații.

Victima a stat în sala de operații timp de șase ore. Din fericire, medicii au reușit să-l salveze. Avea răni complexe la nivelul capului, al pieptului și la nivelul feței. Au intrat în sala de operații echipe complexe de medici specializați în chirurgie, neurochirurgie sau chirurgie toracică. Doctorii au mărturisit că a fost unul dintre cele mai complicate cazuri din ultimii 1 ani.

Incidentul s-a produs la o zi după ce ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat că instituția pe care o conduce pregătește o modificare a legislației, care să permită intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor în localități, una dintre posibilități fiind ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

„Tocmai din aceste considerente lucrăm la proiectul de ordonanţă pentru modificarea legislaţiei, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi şi vânători care va interveni gradual, în funcţie de situaţie. Este responsabilitatea şi datoria statului să asigure siguranţa cetăţenilor. Trebuie să prevenim tragediile de acest tip”, a spus ministrul Mediului.

Citește și Doi urşi au intrat în curtea unei pensiuni din Braşov. Proprietarii au sunat la 112

Citește și Turişti urmăriţi de urs în centrul staţiunii Sinaia. Imagini incredibile surprinse de camerele de supraveghere