Bărbatul cu braţul de aur: Povestea donatorului de sânge care a salvat milioane de vieţi VIDEO

Oricine poate salva vieţi dacă donează sânge. Cu toate acestea, James Harrison, un bărbat de 77 de ani din Australia, a salvat mai mult de 2 milioane şi jumătate de oameni, datorită sângeului special pe care îl are.

10 feb. 2013, 13:55

Harrison, poreclit „bărbatul cu braţul de aur”, are un antibiotic în plasma sangvină care poate ajuta copii care suferă de sindromul de izoimunizare Rh. De-a lungul anilor, el a făcut peste 1000 de donaţii de sânge, ajutând milioane de mame să trateze problemele bebeluşului, potrivit Gimundo.com.

Bărbatul a devenit un donator convins după ce a avut nevoie de o transfuzie de 13 litri de sânge, în momentul în care a suferit o operaţie pe cord la vârsta de 14 ani. După ce a ieşit din spital, australianul a promis că va începe să doneze sânge când va împlini vârsta de 18 ani.

La scurt timp după prima lui donaţie, doctorii au descoperit faptul că Harrison are un antibiotic rar care putea să prevină izoimunizarea la copii, sindrom care creează o incompatibilitate între sângele mamei şi cel al fătului. Aflând acest lucru, el s-a hotărât să participe la crearea unui vaccin special pentru mame şi copii, numit vaccinul anti factorul D. Astfel, el a reuşit să îşi salveze propria lui fiiică. Ea a avut probleme similare la naştere.

În anul 2011, James Harrison a primit o medalie din partea Australiei pentru aportul adus la salvarea a peste două milioane de oameni, în cei aproape 60 de ani de donator.

Izoimunizarea este procesul în care un organism cu sânge Rh negativ, în contactul cu sânge Rh pozitiv, sintetizează anticorpi anti-Rh. Fenomenul apare în momentul nașterii, atunci când mama are Rh negativ și fătul este Rh pozitiv, fiindca sângele lor intră în contact.

În România, numărul donatorii de sânge creşte în pragul sărbătorilor.