Bărbatul suspectat de terorism rămâne în arest

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism din judeţul Argeş, va rămâne în arest, după ce Instanţa Supremă a respins, joi, contestaţia acestuia la decizia Curţii de Apel Ploieşti, prin care s-a dispus încarcerarea sa pentru 30 de zile.

13 iul. 2017, 17:33
Bărbatul suspectat de terorism rămâne în arest

Curtea de Apel Ploieşti a decis, în 30 iunie, la solicitarea procurorilor DIICOT, să emită un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele unui bărbat suspectat de terorism din judeţul Argeş. Decizia, chiar dacă nu a fost definitivă, a fost executorie, motiv pentru care suspectul de terorism a fost dus în spatele gratiilor.

Ionuţ Cătălin Bălan a cerut, joi, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să schimbe decizia dată de Curtea de Apel Ploieşti. Magistraţii au respins, însă, solicitarea, motiv pentru care bărbatul va rămâne în arest.

În motivarea deciziei de arestare, luată de Curtea de Apel Ploieşti se arată că Ionuţ Cătălin Bălan ar fi încercat să obţină date referitoare la bazele militare americane de pe teritoriul României, localizate în judeţele Constanţa şi Olt, pe care intenţiona să le transmită unor membri ai grupării teroriste „Statul Islamic”.

„Cele două obiective militare americane sunt vizate de gruparea teroristă ‘Statul Islamic’, aceasta acuzând folosirea bazelor în scopul derulării operaţiunilor militare în Siria si de asemenea, făptuitorul acţionează pe teritoriul României în scopul identificării de persoane care să-i împărtăşească opiniile radicale şi care să se alăture războiului dus în Siria de către ‘Statul Islamic'”, conform motivării instanţei, potrivit Mediafax.

În motivarea judecătorilor se precizează că, înainte de a se întoarce în Franţa, în primăvara anului 2015, Ionuţ Cătălin Bălan s-a deplasat în zona Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” şi a bazei militare americane din comuna Mihail Kogălniceanu, ambele din judeţul Constanţa, observând căile şi punctele de acces în cele două obiective, precum şi modalitatea în care baza militară este îngrădită. Bărbatul a spus că baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi „un iad pe pământ”.

Judecătorii sunt de părere că prin deplasările lui Bălan la Deveselu şi la Mihail Kogălniceanu, bărbatul a cules informaţii, cu scopul transmiterii acestora către „fraţii din Toulouse”.