Barometrul vieții religioase. Peste 90% dintre români cred în Dumnezeu

Barometrul vieții religioase din România este prima cercetare sociologică amplă de acest gen din țară. Studiul a fost realizat în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte.

15 dec. 2020, 15:29
Barometrul vieții religioase. Peste 90% dintre români cred în Dumnezeu

Barometrul vieții religioase din România va fi prezentat miercuri, 16 decembrie, la ora 10:00, în Aula Academiei Române. Evenimentul va fi transmis live pe privesc.eu. Barometrul este prima cercetare sociologică amplă de acest fel din România, realizată de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Acadmeiei Române.

Citește și: Alertă la nivel european! Biscuiți cu susan ai unui brand cunoscut, retrași de pe piață. Conțin o chimicală în cantități uriașe

Barometrul vieții religioase. Conform studiului, peste 90% dintre respondenţi declară că cred în Dumnezeu, indiferent de apartenenţa lor la un cult. Doar 4% spun că nu cred în Dumnezeu, în timp ce alţii spun că nu se poate răspunde aşa uşor la această întrebare. În ceea ce priveşte prezentarea Bisericii/ cultelor în mass-media, 46,5% dintre respondenţi spun că aceasta este prezentată negativ în presă, în timp ce 34,9% susţin că prezentarea este una pozitivă.

Patriarhul Daniel, mesaj înainte de Sărbătorile de iarnă: Poporul român este îndoliat şi întristat

Patriarhul Daniel transmite în Patorala de Crăciun că întreaga omenire traveresează o perioadă grea din cauza pandemiei, iar poporul român este îndoliat şi întristat. Patriarhul Daniel transmite în Pastorala de Crăciun că în aceste momente dificile este mare nevoie de rugăciune, de solidaritate şi ajutorare frăţească.

”Anul 2020 a fost în Patriarhia Română «Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor»  şi «Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români», având ca scop cultivarea vieţii creştine în familie şi promovarea educaţiei creştine în societatea contemporană, precum şi promovarea filantropiei creştine astăzi, ca lucrare esenţială în activitatea Bisericii.

Familia, binecuvântată de Dumnezeu spre a cultiva iubirea reciprocă şi a da naştere copiilor, este izvor de viaţă sfântă pentru fiecare popor şi pentru întreaga umanitate”, afirmă Patriarhul Daniel, în Pastorala publicată de basilica.ro.

Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de întărire a comuniunii, de întrajutorare şi de fapte de milostenie, care sunt roade ale dreptei credinţe, mărturii concrete ale iubirii noastre smerite faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni”, mai precizează ÎPS Daniel.