Barometrul vizibilităţii miniştrilor în aprilie: Premierul Florin Cîţu, ministrul Vlad Voiculescu şi vicepremierul Dan Barna, în topul vizibilităţii

Premierul Florin Cîţu şi miniştrii Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu şi Raluca Turcan se menţin şi în luna aprilie în topul vizibilităţii, cu diferenţa că Dan Barna, pe locul 6 în luna martie, urcă direct pe locul 3, făcându-i astfel pe miniştrii Educaţiei şi Muncii să coboare cu o poziţie. De asemenea, miniştrii Cristian Ghinea, Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă şi Alexandru Nazare urcă în top câteva poziţii, conform Barometrului vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

10 mai 2021, 10:38
Barometrul vizibilităţii miniştrilor în aprilie: Premierul Florin Cîţu, ministrul Vlad Voiculescu şi vicepremierul Dan Barna, în topul vizibilităţii

Florin Cîţu se află pe primul loc în topul vizibilităţii în luna aprilie, cu 60.376 de referiri, conform Barometrului vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia

Vârful a fost înregistrat în zilele de 14, 15 şi 16 aprilie, marcate de revocarea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii şi de scandalul provocat în coaliţie de această decizie.

Citeşte şi: Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Masca NU mai este obligatorie la un grad de vaccinare  de 50%. Liber la nunţi şi botezuri

Pe locul al doilea se află ministrul revocat de la Sănătate Vlad Voiculescu, cu 48.832 de referiri.

Vicepremierul Dan Barna urcă de pe poziţia a şasea în topul vizibilităţii membrilor Executivului, pe poziţia a treia, cu 14.934 de referiri în aprilie, cele mai multe fiind în 14 şi 15 aprilie, pe acelaşi fond al scandalului plecării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

Liderul USR este urmat de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, cu 8.357 de referiri în presă, cele mai numeroase fiind înregistrate în 23 şi 26 aprilie, când ministrul a făcut mai multe declaraţii privind reluarea cursurilor, vaccinarea personalului din învăţământ, evaluarea profesorilor de către elevi şi testarea pentru COVID în şcoli.

Citeşte şi: Zile libere iunie 2021: Angajaţii vor avea parte de mai multe zile libere în perioada ce urmează

Pe poziţia a cincea se situează ministrul Muncii Raluca Turcan, cu 8.218 referiri. Cele mai multe referiri au fost înregistate la începutul lunii aprilie, reprezentânt reacţii la imaginile în care ministrul era fără mască de protecţie la o acţiune în judeţul Sibiu. De asemenea, referiri la Raluca Turcan s-au făcut şi în contextul avizării proiectului de interzicere a cumulului pensiei cu salariul şi când a anunţat adoptarea de către Guvern a OUG pentru majorarea stimulentului de inserţie la 1.500 de lei.

Ministrul de Interne Lucian Bode, cu 6.663 de referiri, se regăseşte pe locul 6, coborând o poziţie, ca urmare a intrării lui Dan Barna în top 5 membri ai Executivului cu vizibilitate în luna aprilie. Vârfurile de vizibilitate au fost în 11 şi 12 aprilie, când a fost invitat într-o emisiune televizată şi a făcut mai multe declaraţii despre desfăşurarea slujbelor de Paşte şi despre restricţiile pentru vacanţa de 1 mai.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, se menţine pe poziţia 7, cu 4.754 de referiri, vizibilitatea sa fiind dată, în zilele de 19 şi 21 aprilie, de disputa cu premierul Florin Cîţu, pe care l-a numit ”zombie politic” în contextul disputelor din coaliţia de guvernare generate de revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

Locul 8 în topul vizibilităţii, cu 4.305 de referiri, este deţinut ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, care urcă de pe locul 13 în martie, vârful vizibilităţii fiind atins în zilele de 26 şi 27 aprilie, când preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi când ministrul a răspuns criticilor PSD pe tema modului în care a fost realizat acest plan.

Ghinea este urmat de către ministrul Justiţiei Stelian Ion, cu o vizibilitate mai mare în 6 şi 8 aprilie, când a avut mai multe declaraţii pe tema legilor Justiţiei şi a dezminţit existenţa unei dispute cu liderul PNL Ludovic Orban pe acest subiect.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă de pe locul 16 pe locul 10, cu 3.235 de referiri şi vârfuri de vizibilitate în 22 aprilie, marcată de reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, şi în 26 aprilie, când Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata.

Bogdan Aurescu este urmat de ministrul Economiei Claudiu Năsui, cu 3.016 referiri, al căror vârf a fost atins în 2 aprilie, când a vorbit despre accesul la spectacole şi în cinematografe, a anunţat începerea plăţilor pentru Start Up Nation şi s-a întâlnit, alături de ministrul Sănătăţii, cu reprezentanţii industriei hoteliere,  şi în 12 aprilie, când a făcut mai multe declaraţii referitoare la accesul turiştilor români în Grecia.

Pe ultimele locuri sunt miniştrii Cseke Attila, Carol Novac, Bogdan Gheorghiu, care au între 1.000 şi 2.000 de referiri, iar ministrul Cercetării Ciprian Teleman are sub 1.000 de referiri.