Baronii sindicali sunt zilele acestea vedete pe banii profesorilor

Anton Hadăr, cu venituri de 45.000 de lei pe lună, Marius Nistor cu 6 surse de venit de la stat și mai multe case în proprietate sau Simion Hăncescu, profesor care ia bani de la Ministerul Educației, deși e degrevat și nu predă și are în plus alte surse de venit de la stat care îi rotunjesc serios veniturile, cei trei sunt cele mai vizibile personaje zilele acestea.

30 mai 2023, 15:17
Baronii sindicali sunt zilele acestea vedete pe banii profesorilor
Sursa foto: Inquam Photo

Din ce în ce mai multe persoane observă că sindicaliștii își schimbă pretențiile de la o zi la alta și îndeamnă profesorii la proteste în stradă și la blocarea traficului în Capitală, refuzând în același timp tot ceea ce propune Guvernul. Impropriu spus negociere cu sindicatele, când liderii de sindicat obțin ceea ce solicită și apoi cresc pretențiile. De remarcat că Guvernul a majorat oferta de la o discuție la alta, și a fost refuzat de fiecare data, deși oferta de astăzi se apropie foarte mult de solicitările inițiale ale sindicaliștilor.

Oferta refuzată astăzi de ei prelungește o perioadă de incertitudine și așa grea pentru toată lumea: profesorii care trăiesc din salariile afectate de zilele de grevă, elevii acestora, mai ales cei din anii terminali care urmează să susțină examenele naționale, părinții care nu știu ce urmează.

Iar oferta Guvernului conține majorarea salariului debutantului în educație la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023, echivalentul a 1370 de euro; prime didactice, adică sume tranzitorii de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, pentru personalul didadctic și didactic auxiliar și de 1.500 lei, în două tranșe, pentru personalul nedidactic. În plus, personalul nedidactic va primi o majorare de 8-9%, prin Anexa 8, adoptată deja de Guvern.

De notat că o bună parte a profesorilor, mai ales dintre debutanți, sunt de acord cu noua ofertă, pentru că răspunde cererilor acestora. La fel cum există și mulți profesori care nu s-au alăturat acestei greve și care țin în continuare cursurile.

Toți aceștia sunt masa invizibilă, nu se văd la televizor și nu defilează prin toate jurnalele, în numele lor vorbesc domnii lideri de sindicat de carieră.