Barroso către Putin: Destabilizarea Ucrainei va avea „un cost ridicat”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat vineri la telefon pe şeful statului rus, Vladimir Putin, că orice nouă ''destabilizare'' a Ucrainei va avea ''un cost ridicat'' pentru Rusia, relatează AFP şi Reuters.

29 aug. 2014, 19:04
Barroso către Putin: Destabilizarea Ucrainei va avea „un cost ridicat”

Potrivit unui comunicat al Comisiei, între preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi şeful statului rus, Vladimir Putin, a avut loc o discuţie ”foarte sinceră”, în cursul căreia Barroso şi-a exprimat ”profunda preocupare” ca urmare a informaţiilor referitoare la o participare directă a trupelor ruse în luptele din Ucraina.

Şeful executivului european a condamnat ”ferm incursiunile semnificative şi operaţiunile întreprinse pe teritoriul ucrainean de unităţi militare ruse”.

Barroso a făcut apel al Putin ”să inverseze cursul actual” al lucrurilor, ”insistând asupra faptului că este greu să se pledeze în continuare în favoarea unei activităţi în comun în condiţiile actualei escaladări”.

”UE a indicat deja în mod clar că orice nouă destabilizare a Ucrainei şi a regiunii va avea un cost ridicat”, a avertizat preşedintele Comisiei Europene.

El a subliniat, de asemenea, că această situaţie este ”în totală contradicţie cu eforturile Uniunii Europene pentru găsirea unor soluţii diplomatice şi pragmatice”, îndeosebi în ce priveşte aplicarea acordului de asociere dintre UE şi Ucraina şi în legătură cu relaţiile din domeniul energetic dintre Rusia şi Ucraina.