Barroso: Comisia Europeană va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, vineri, că CE va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova, la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Mediafax.

15 nov. 2013, 11:31
Barroso: Comisia Europeană va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Anunţul a fost făcut la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu premierul român, Victor Ponta, şi cu cel moldovean, Iurie Leancă.

„Sunt extrem de mulţumit să anunţ astăzi că, după eforturi considerabile făcute de autorităţile moldovene în ultimii trei ani, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor (…) stabileşte că R. Moldova îndeplineşte toate obiectivele stabilite”, a precizat preşedintele Comisiei Europene, după o întrevederi cu cei doi premieri.

Barroso a mai spus că „la viitorul summit al Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice”.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru cetăţeni”, a conchis Jose Manuel Barroso. De asemenea, premierul Victor Ponta s-a arătat bucuros de anunţul făcut de preşedintele CE.

„Mă bucur extrem de mult de anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor pentru cetăţenii din Moldova. Ştiu cât de important a fost pentru români atunci când au primit această veste”, a spus Ponta.

Republica Moldova a început implementarea Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor în ianuarie 2011, prezentând Comisiei Europene două rapoarte în septembrie 2011 şi februarie 2012. La rândul său, Comisia Europeană a publicat, la 22 iunie 2012, raportul final privind realizarea primei faze a Planului.

Miniştrii europeni de Externe au decis, la 20 noiembrie 2012, să treacă la evaluarea cerinţelor din cea de-a doua fază a Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

La summitul de la Vilnius, Chişinăul speră, de asemenea, că va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

VEZI SI:

Jose Manuel Barroso consideră că două mandate la conducerea CE îi sunt suficiente