Barroso: Este în interesul României să adere la zona euro, atunci când va fi pregătită

Fostul președinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat, vineri, că este în interesul României să adere la zona euro, atunci când va fi pregătită, iar acest lucru depinde în mare parte de progresele pe care le va face. Oficialul a adăugat că Europa ar fi fost într-o situație mult mai dificilă dacă nu ar fi existat moneda unică.
Iulian Tudor
29 ian. 2016, 12:45
Barroso: Este în interesul României să adere la zona euro, atunci când va fi pregătită

Nu sunt la curent cu starea exactă a pregătirilor (României privind adoptarea monedei euro — n.r.). Cred că acest obiectiv trebuie păstrat, însă nu pot comenta în privința anului„, a afirmat Barroso, în contextul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa, informează Agerpres.

Cred că este în interesul României să adere la zona euro, atunci când va fi pregătită. Când se va întâmpla acest lucru depinde în mare parte de progresele României„, a spus fostul președinte al Comisiei Europene.

Este foarte important ce aduce adoptarea monedei euro în privința investițiilor. Am văzut acest lucru, de exemplu, în Slovacia. A fost fost bine ce s-a întâmplat cu euro (în Slovacia — n.r)„, a adăugat el.

Știu că ultimele evenimente legate de situația din zona euro au creat uneori panică în opinia publică din alte țări. Dar, sincer, dacă facem o evaluare serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat în zona euro, vedem că a fost bine. Europa ar fi fost într-o situație mult mai dificilă dacă nu ar fi existat euro. Am fi avut devaluări competitive, fragmentarea piețelor, unele dintre cele mai mari companii nu ar fi investit atât de mult în Europa, ci s-ar fi dus în altă parte. Euro este o ancoră a stabilității„, a mai declarat Barroso.

Barroso: Există uneori situații când așa-numitele guverne tehnocrate sunt necesare

Există uneori situații în care așa-numitele guverne tehnocrate sunt necesare, pentru că a existat un blocaj în funcționarea normală a partidelor politice și a sistemului politic, a declarat într-un interviu Agerpres, fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a precizat că acest lucru nu este o problemă dacă sunt respectate regulile democrației și Constituția.

Există uneori situații în democrații când așa-numitele guverne tehnocrate sunt necesare, pentru că a existat un blocaj în funcționarea normală a partidelor politice și a sistemului politic. Dacă regulile democrației și Constituția sunt respectate, nu văd nicio problemă, sincer„, a afirmat Barroso, subliniind că este vorba de o chestiune internă a României și că opinia sa este una personală, „a cuiva căruia îi place să urmărească politica”.

El a oferit și exemplul altor țări din Uniunea Europeană care au trecut prin situații similare. „S-a întâmplat acest lucru și în țara mea (Portugalia — n.r.) de câteva ori. În alte țări din Europa la fel. Să ne amintim ce s-a întâmplat recent. De exemplu, domnul (Mario) Monti a devenit premier al Italiei (în 2011 — n.r.), fără să fi fost ales, deoarece a existat o criză. S-a întâmplat și în Grecia, când domnul (Lucas) Papademos a devenit prim-ministru (în 2011 — n.r.). Este ceva relativ normal„, a precizat Barroso.

Fostul președinte al Comisiei Europene a mai subliniat că nu consideră că există o problemă dacă un astfel de guvern tehnocrat „are susținerea Parlamentului și dacă este păstrată funcționarea normală a instituțiilor”. El a adăugat că „cetățenii români și democrația” din România trebuie să stabilească dacă aceasta este o soluție pe termen mai lung.

Nu pot să comentez acest lucru. Însă, sincer, lucrul normal într-o democrație este ca partidele politice să își prezinte candidații, iar apoi se constituie majorități. Iar dacă nu sunt majorități, se fac coaliții. Este un lucru normal. Un sistem democratic are întotdeauna un fel de plasticitate. Regimul are întotdeauna posibilitatea, respectând valorile Constituției, să se adapteze la diferite situații. Nu pot face acum un comentariu care ar putea fi interpretat greșit în contextul românesc„, a declarat Barroso.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cele mai bântuite locuri din lume. Mulți le-au vizitat, dar nu s-au mai întors
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia