Barză mutată prin ordin de ministru. Monitorul Oficial: „Păsărică, mută-ţi cuibul!”

Pentru că se ocupă de treburi foarte importante, se presupune că nu ajunge oricine ministru, deşi România a oferit de-a lungul vremii nenumărate contraexemple. Uneori însă, în sarcina unui ministru, cad treburi din cele mai triviale. De exemplu, mutarea unui cuib de barză a trebuit a trebuit aprobată de ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, transmite replicaonline.ro. 

11 mart. 2015, 09:03
Barză mutată prin ordin de ministru. Monitorul Oficial: „Păsărică, mută-ţi cuibul!”

Pentru ca ordinul să aibă greutatea cuvenită, iar contribuabilii să aibă sentimentul că banii lor sunt bine cheltuiţi, în tărăşenie a fost antrenată Academia şi o armată de funcţionari, iar rezultatul brainstormingului birocratic a fost publicat în Monitorul Oficial.

În prima parte a Monitorului Oficial din 10 martie, apare un „Ordin pentru aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia Ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti”, iscălit de ditamai ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

O lectură a opusului normativ arată că nesuferita zburătoare a dat mari bătăi de cap statului român. „Art. 1 – Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. Art. 2 – Relocarea cuibului de barză prevăzut la art. 1 se va face cu personal tehnic de specialitate„, se arată în ordin. Carevasăzică, un om a stat şi s-a holbat la cuibul berzei fără să facă nimic până când nu i s-a fluturat prin faţa ochilor Monitorul Oficial prin care chiar ministrul îi dădea dezlegare la relocarea berzei.

Şi nici ministrul nu acţionat cum a tăiat-o capul antrenând în soluţionarea problemei mai multe instituţii pentru că ordinul a fost dat „având în vedere Referatul de aprobare nr. 112.210/AC din 3 februarie 2015 al Direcţiei biodiversitate, ţinând seama de Avizul Academiei Române nr. 3497/CJ din 20 februarie 2015„. Adică problema a frământat instituţiile statului (inclusiv cele mai strălucite minţi ale naţiei reunite sub cupola Academiei) mai bine de o lună.

Acum rămâne o enigmă care este „personalul tehnic de specialitate” ce se va ocupa de mutat şi care sunt normele metodologice: un pădurar mai temerar, un alpinist utilitar sau angajaţi ai Electrica din moment ce înaripata şi-a făcut cuibul în infrastructura companiei? În al doilea rând, Fiscul ştie că evazionista cu cioc nu plăteşte taxă de stâlp?

Cert este că statul român a probat încă o dată că este ager în a soluţiona problemele poporului, lefegii săi folosind cu chibzuinţă paralele pe care zapciii de la ANAF îi storc sub formă de dări. În plus, ne-am lămurit cum stăm şi cu descentralizarea deciziei de la nivel naţional la nivelul comunităţilor direct interesate.