Băsescu: Am promulgat noua lege a restituirilor. Premierul s-a angajat să-i corecteze punctele slabe

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că noua Lege privind restituirea proprietăţilor va fi promulgată. Băsescu a apreciat că este o lege bună care va uşura finalizarea procesului de restituire. Pe de altă parte, ar exista şi puncte slabe ale legii, însă acestea ar urma să fie corectate prin normele de aplicare şi printr-un proiect de modificare a legii ce urmează să fie adoptat în regim de urgenţă.
Filip Stan
15 mai 2013, 16:54
Băsescu: Am promulgat noua lege a restituirilor. Premierul s-a angajat să-i corecteze punctele slabe

„Am promulgat şi noua lege de accelerare a restituirilor. Ca şi pentru procurori, am primit foarte multe solicitări să o resping. Pentru unii, este nenorocirea României şi încălcarea statului de drept. Rezist şi acestui tip de presiune pentru că am constatat că este nerealistă, nelegitimă şi nu ar face decât să întârzie şi mai mult procesele legate de retrocedări (…) Legea are şi puncte slabe, dar prefer să o promulg decât să o trimit înapoi la Parlament de unde nu ştiu cum se întoarce”, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.

Acesta a salutat faptul că actul normativ stabileşte o procedură accelerată şi transparentă de restituire. „Punctul tare este că regula este restituirea în natură şi îşi propune să răspundă jurisprudenţei CEDO, ceea ce este foarte important. Sunt termene clare atât pentru solicitanţi, cât şi pentru autorităţile implicate în procesul de restituire şi oferă o procedură trasnparentă. Nu mai pot funcţiona bunul plac, aranjamentele. Este evident mult mai transparentă decât legislaţiile anterioare”, a apreciat Traian Băsescu.

Un alt avantaj în viziunea şefului statului este diferenţierea între proprietari şi moştenitorii acestora, pe de o parte, şi cei care au cumpărat drepturi litigioase. „Legea prevede sancţiuni contravenţionale pentru administraţie atunci când nu-şi îndeplineşte atribuţiile precum şi sancţiuni disciplinare. Cred că este echitabil şi ceea ce prevede legea legat de evaluarea imobilului. S-au făcut foarte multe fraude cu evaluatori independenţi până acum”, a apreciat Băsescu.

Totuşi, preşedintele are şi un set de nemulţumiri legate de lege. Prima este lipsa unor criterii clare de evaluare a terenurilor, atunci când restituirea se face pe ul alt amplasament decât cel iniţial. „O altă vulenrabilitate: nu se prevede în cazul plăţilor despăgubirilor o modalitate de indexare în cazul inflaţiei. Putem avea o inflaţie galopantă şi atunci proprietarii şi urmaţii lor vor fi în situaţia de a primi mult mai puţin decât li se cuvine. Lucrurile nu sunt corecte să nu stabileşti că se ţine cont de inflaţie”, a mai contestat Băsescu.

Observaţiile sale au fost discutate deja cu premierul Victor Ponta, cei doi stabilind să fie corijate în perioada imediat următoare. „Ieri s-au întâlnit specialişti de la preşedinţie şi Guvern şi am stabilit că toate aceste observaţii vor putea fi corectate prin normele de aplicare sau prin modificări ale legii care să se facă în regim de urgenţă printr-un proiect de lege. Am convingerea că primul-ministru îşi va respecta obligaţia asumată. Dacă aceste neclarităţi ale legii vor fi corectate prin norme de aplicare sau prin acte normative mai puternice decât normele de aplicare, legea îşi va atinge scopul, de a realiza restituirea pe principiul restitutio in integrum”, a spus Băsescu adăugând că România este singura ţară fost comunistă în care restituirile se fac pe principiul restitutio in integrum.

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14 la sută pe an din suma punctelor, informează agenţia Mediafax.

Ultima tranşă va reprezenta 16 la sută din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african