Băsescu: Am pus PMP condiţia să nu coopereze niciodată cu socialiştii

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la B1 TV, că a condiţionat un sprijin al său în campanie electorală pentru Elena Udrea de faptul ca PMP să se angajeze că nu vor colabora niciodată cu PSD. Totodată, Băsescu a atenţionat că o campanie electorală prea dură între candidaţii dreptei riscă să pericliteze şansele din turul II al aceluia care îl va înfrunta pe Victor Ponta.

20 aug. 2014, 19:40
Băsescu: Am pus PMP condiţia să nu coopereze niciodată cu socialiştii

Bazându-se pe experienţa guvernării PDL-PSD din 2008-2009, Traian Băsescu a spus că este mai bine ca un partid să intre în opoziţie decât să se alăture la guvernare pesediştilor. „Le-am pus o condiţie celor de la PMP: să nu facă niciodată vreo cooperare cu socialiştii. Este toxică şi este împotriva interesului naţional. În România există o condiţie în care este mai bine să nu guvernezi decât să trebuiască să faci coaliţie cu PSD. E mai bine să stai în opoziţie”, a declarat Traian Băsescu.

În ce priveşte gradul în care divizarea dreptei afectează şansele ca vreunul dintre candidaţii proveniţi din rândurile să devină viitorul preşedinte al României, Băsescu a spus că nu prezenţa mai multor candidaţi este pericolul principal, cât riscul ca o campanie electorală prea dură să limiteze sprijinul pe care îl va avea cel care se califică în finala cu Victor Ponta.”Electoratul de dreapta se va duce după candidatul ce va intra în turul II. Poate că această dispută ajută acum pentru că un singur candidat nu ar fi reuşit să atragă tot electoratul de centru-dreapta. Trebuie foarte multă atenţie la modul cum îşi desfăşoară bătălia. Ponta intră sigur în turul II, bătălia va fi cine intră cu el, iar acest moment trebuie gestionat să nu se producă lucruri iremediabile”, a estimat Băsescu.

Un alt risc pe care îl vede pentru dreapta este candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu. „Domnul Tăriceanu are ca obiectiv susţinerea preşedinţilor de consilii judeţene ai PNL şi să-i ducă voturile lui Ponta pentru că Victor Ponta are nevoie şi de voturi de la dreapta pentru a ajunge preşedinte”, a argumentat şeful statului.

Totodată, preşedintele a apreciat ca foarte scăzut nivelul celor care aspiră la funcţia supremă în stat. „La un moment dat Elena Udrea a spus că dacă ar fi fost în competiţie unul ca Năstase sau Traian Băsescu ea nu s-ar fi băgat. Asta a spus tot, a corespuns şi analizei mele. Nivelul candidaţilor, dacă priveşti la Ponta, chiar la Johannis şi Tăriceanu, îţi dai seama că e un nivel foarte jos (…) Dacă în competiţie ar fi fost un Adrian Năstase vă asigur că mulţi se temperau să mai piardă vremea să candideze, sau un Năstase cu Băsescu, nu ar fi fost atâtea candidaturi şi speranţe. Mi-a plăcut francheţea Elenei Udrea”, a spus Băsescu.