Băsescu: Liderii USL s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând situaţia ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că liderii USL par a se fi întors din concediu nervoşi, el spunând că speră că aceştia se vor calma când le va oferi informaţii "grave" despre ţară, cum ar fi creşterea şomajului şi scăderea investiţiilor.

26 aug. 2013, 14:09
Băsescu: Liderii USL s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând situaţia ţării

Mica mea conferinţă de presă este ocazionată exact de încheierea vacanţei liderilor USL, care, după cum vedeţi, imediat ce s-au întors, au reuşit, după 45 de zile, să dea şi o nominalizare pentru ministrul Transporturilor. Este un progres. S-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând care e situaţia”, a spus Băsescu.

Singurul lucru pe care îl constat este că s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând situaţia ţării, lucru care pe mine mă îngrijorează, şi pot să vă spun că în această vară am avut mai mult timp să stau de vorbă cu oamenii, să merg prin ţară şi să le aflu îngrijorările. Dacă nu au timp (liderii USL, n.r.) să meargă în ţară datorită conducerii ţării prin televiziuni – trebuie să stea prin studiouri pentru că acolo pare a fi locul lor de muncă – vreau să le dau câteva informaţii grave„, a spus Băsescu.

El a menţionat că şomajul a crescut şi că investiţiile au scăzut.

„Şomajul este în creştere. Românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul ca investiţiile străine în primele luni ale anului au scăzut cu aproape 20%„, a mai spus Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

– Mica mea conferinţă de presă e ocazionată de încheierea vacanţei liderilor USL care, după cum vedeţi, imediat ce s-au întors au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Ministrul Transporturilor. E un progres, s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând care e situaţia.

– Lucru care mă îngrijorează pe mine şi pot să vă spun că în această vară am avut mai ultimul timp să stau de vorbă cu oameni şi să le aflu îngrijorările.

– Şomajul este în creştere. Românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă.

– Crearea de locuri de muncă este esenţială. Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate a Guvernului.

– Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul ca investiţiile străine în primele luni ale anului au scăzut cu aproape 20%. Acesta este rezultatul, creştere de şomaj. Mă îngrijorează că până acum guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă a acordului cu Uniunea Europeană. Aş vrea să vă dau câteva remărci din observaţiile UE: acordul de parteneriat aşa cum a fost propus de Guvern este necorelat. Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei ţării.

– Mai este un lucru asupra căruia ţin să atenţionez public Guvernul României. Amintesc factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit măsuri care vizează reducerea şomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro. Comisia Europeană a primit sarcina ca bani necheltuiţi din alte programe să fie alocaţi aceluiaşi program de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Banii trebuie cheltuiţi în intervalul 2014-2015. La ora asta Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite.

– Convingerea că poţi supravieţui la nesfârşi bătăliei cu preşedintele îi face să nu dea importanţă problemelor oamenilor.

– Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni. Tronsonul Nădlac-Petca este realizat în proporţie de peste 30% şi stă din noiembrie şi Compania de Autostrăzi nu a finalizat. Un semnal de alarmă special îl trag pentru Autostrada Transilvania. Fac un apel la presă. Dacă vorbesc de aceste tronsoane mă refer la obiective de investiţii şi la crearea de locuri de muncă. Pe Autostrada Transilvania s-a procedat ca şi la tronsonul Nădlac-Arad, fără cap. S-a făcut anularea contractului fără să se pună ceva în loc. Din acest motiv sunt zone care se degradează. Podul de la Gilău, acolo mai trebuie doar bretele peste pod şi asfalt peste pod. Aşa a fost abandonat.

– E timpul ca Victor Ponta să guverneze şi nu să se lupte politic. De asemenea, cred că primul ministru trebuie să înţeleagă un lucru esenţial. El este copreşedinte USL, dar înainte e prim ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Ponta despre preşedinte şi ar vrea să audă de la Victor Ponta cum reduce şomajul, care e perspectiva României. Ce nu înţelege Victor Ponta şi foarte mulţi analişti, că eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. Dragii mei, oricâte procente aş avea ele nu mă mai ajută la nimic. Nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai folosesc la nimic. Mi se pare că nervii lui Crin Antonescu, ai lui Victor Ponta, utilizarea unor etichetari nepotrivite arată o nervozitate inutilă. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realităţile ţării şi îi atentionez: drumul pe care merge ţara e un drum periculos, pentru că Guvernul nu îi stabileşte trasel. Există riscul ca după sacrificiile din 2009 să devină ceva repetabil pentru că riscăm să alunecăm din nou într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic. Nu-mi doresc asta.

– Oricât s-ar supăra Guvernul îmi voi face un obicei din a-i face să guverneze.

– Nu cred că pot folosi vreunui partid (procentele n.r.). Noi ne vom poziţiona după ce aflăm rezultatul inspecţiei ONU. Nu puteam accepta utilizarea gazelor toxice oricărei părţi, de orice parte.

– Nu o să ajungă niciodată preşedinte că nu ştie ce înseamnă. Nu poţi să vrei să fi preşedinte când nu ştii să respecţi funcţia asta. Era o ceremonie dedicată colegei lui (Crin Antonescu a plecat de la depunerea jurământului Ramonei Mănescu n.r.)

Citeşte şi Ramona Mănescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Transporturilor