Băsescu, atac la Iohannis şi Ponta pe tema românului răpit în Burkina Faso: Decidenţii sunt în vacanţă

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a criticat pe Klaus Iohannis şi Victor Ponta pentru faptul că au neglijat situaţia românului răpit în Burkina Faso. Într-un mesaj postat pe Facebook, Traian Băsescu spune că în cazul unui ”eveniment” precum răpirea românului în Burkina Faso "orice stat democratic ... pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului" român, iar "în capul mesei" trebuie să se afle preşedintele, ori premierul". "Marele ghinion al lui Iulian Gherguţ este că ambii decidenţi sunt în vacanţă", a mai scris Băsescu.

10 apr. 2015, 08:33
Băsescu, atac la Iohannis şi Ponta pe tema românului răpit în Burkina Faso: Decidenţii sunt în vacanţă

Traian Băsescu susţine că răpirea unui cetăţean român ar trebui tratată ca o ameninţarea la siguranţa naţională. „Un cetăţean român pe nume Iulian Gherguţ a fost răpit de o grupare radicală în Burkina Faso. Orice stat democratic tratează un astfel de eveniment ca pe o agresiune teroristă la adresa sa şi pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului răpit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente”, a scris fostul preşedinte pe Facebook.

În consecinţă, de salvarea românului răpit ar trebui să se preocupe îndeaproape fie preşedinte, fie primul-ministru, însă ambii sunt acum în vacanţa de Paşti. „În capul mesei, unde se fac analizele de două ori pe zi, trebuie să se afle ori preşedintele, ori primul ministru, adică cineva care să-şi asume activitaţile în afara teritoriului naţional cu atît mai mult cu cît, în Africa de Vest, cu siguranţă găsim resurse de cunoaştere. Marele ghinion al lui Iulian Gherguţ este că ambii decidenţi sunt în vacanţă„, a comentat Băsescu făcând referire la faptul că preşedintele Iohannis este în vacanţă în Madeira, iar primul-ministru Ponta şi-a luat câteva zile libere.

Iulian Ghergut a fost răpit sîmbătă, 4 aprilie, de indivizi înarmati de la o mină din Burkina Faso. Directorul companiei care administrează mina a declarat autoritătilor că cinci persoane l-au răpit pe român, după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Soferul românului si un jandarm care le asigura protectia au fost răniti. Incidentul a avut loc la santierul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis, un om de afaceri cu cetătenie română si australiană, care locuieste la Londra si are investitii în petrol si minerit în Africa. În urma atacului, soferul a fost rănit la picior, iar jandarmul a suferit leziuni grave.

După ce l-au răpit pe român, cei cinci indivizi s-au îndreptat spre granita cu Mali. Incidentul a avut loc după amiază, iar mai multe echipe din Burkina Faso au plecat în căutarea lui Ghergut. Nordul statului Mali este împînzit de islamisti înarmati, rebeli separatisti, dar si bande criminale, iar în trecut mai multi cetăteni străini au fost răpiti si dusi în zonele desertice, după care au fost eliberati în schimbul unor răscumpărări consistente. Însă în acest caz este luat în considerare si un alt aspect, anume că incidentul ar putea fi legat de faptul că reprezentantii firmei lui Frank Timis ar fi avut relatii tensionate cu comunitatea locală din zona minei. Atacatorii, care ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida în Maghrebul Islamic, ar fi pregătit cu atentie atacul în urma căruia mina a fost incendiată. După ce au dat lovitura, atacatorii au fugit la bordul a trei masini Toyota.

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în acest caz, iar presedintele României si premierul sînt tinuti la curent cu tot ce se întîmplă. În acest sens a fost activată celula de criză care analizează toate informatiile existente. De asemenea, au fost trimise instructiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Sotia lui Iulian s-a întîlnit cu Ministrul Afacerilor Externe în încercarea de a-l găsi si salva pe Iulian. Acesta se ocupa cu dispozituvul de securitate de la santier si s-a mai spus că ar fi fost angajat în Legiunea Străină acum ceva vreme.