Băsescu cere Parlamentului să nu restricţioneze exportul de gaze

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea proiectului de lege prin care producţia României de gaze naturale nu poate fi valorificată decât în România până la diversificarea surselor de import a gezelor româneşti. Şeful statului susţine că modificarea la Legea gazelor contravine legislaţiei comunitare privind libertatea pieţelor în Uniunea Europeană.

10 ian. 2012, 18:55
Băsescu cere Parlamentului să nu restricţioneze exportul de gaze

„Adoptarea acestei reglementări de către Parlament constituie un impediment în realizarea liberalizării pieţei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurenţiale pe piaţa Uniunii Europene”, se arată în cererea de reexaminare a legii.

Preşedintele arată că România trebuie să respecte prevederile Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, inclusiv prin prisma a ceea ce înseamnă libertatea de circulaţie a mărfurilor în UE.

Băsescu semnalează că autorităţile de la Bruxelles sunt deja îngrijorate de un ordin similar dat de Ministerul Economiei, ANRE şi ANRM privind valorificarea gazelor naturale pe piaţa internă şi au cerut, pe 6 aprilie 2011, informaţii suplimentare de la autorităţile române.

„Solicitarea de informaţii reflectă suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restricţiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul în cauză. În acest moment, Comisia Europeană examinează răspunsul formulat de autorităţile române, o posibilă urmare a acestui proces fiind declanşarea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru de către România”, argumentează preşedintele în favoarea reexaminării.

În decembrie 2011, Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Iulian Iancu prin care se introducea această interdicţie, în condiţiile în care producătorii luau în calcul exportul de gaze, în condiţiile în care România nu va liberaliza piaţa gazelor.