Băsescu: Condamnarea comunismului în Parlament este şi un merit al lui Havel

Preşedintele Băsescu susţine că raportul de condamnare a comunismului în România este şi meritul ideilor şi atitudinii lui Vaclav Havel, idei care şi-au găsit susţinători în Europa de Est, zonă care îi datorează chiar căderea comunismului.

19 dec. 2011, 11:46
Băsescu: Condamnarea comunismului în Parlament este şi un merit al lui Havel

Traian Băsescu a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada cehă la Bucureşti. „Parcă a fost o coincidenţă: exact la cinci ani de când am citit în Parlament raportul de condamnare a comunismului, s-a produs încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel. Raportul reprezintă o mică părticică din ce a făcut Havel pentru Europa de Est”, a spus preşedintele înainte de a semna în cartea de condoleanţe.

Şeful statului a elogiat figura la Havel pentru contribuţia majoră adusă la prăbuşirea regimurilor din întregul bloc comunist al Europei, fapt ce a dus, în cele din urmă, şi la unificarea Germaniei.

De asemenea, Băsescu a menţionat că ideile şi abordările politice ale fostului preşedinte ceh au constituit un model pentru mulţi politicieni democraţi est-europeni.

Întrebat de către reporteri dacă nu cumva are lacrimi în ochi, Băsescu a negat. „Nu. Nu mai scrieţi iar pe prima pagină că plânge preşedintele”, a spus acesta.