Băsescu: Cred că România va putea să-şi acopere necesarul de gaze, dar şi pe cel al Moldovei în anul 2020

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România ar putea să-şi acopere propriile nevoi de gaze naturale prin exploatările de la Marea Neagră. În plus, şeful statului a avertizat că OMV Austria va fi partener al României atât timp cât interesul ţării noastre "este servit cu prioritate".

03 sept. 2014, 12:07
Băsescu: Cred că România va putea să-şi acopere necesarul de gaze, dar şi pe cel al Moldovei în anul 2020

Şeful statului a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil şi Petrom fac foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze natural.

A fost un obiectiv de-al meu să înceapă forările în Marea Neagră. Iată că au început. Acum se forează în Domino 2. Eu sunt optimist că România va fi capabilă, în jurul anului 2019 – 2020, să acopere nevoie de gaze nu doar pe ale sale, ci şi ale Republicii Moldova. Este o prioritate pe care ambele companii, Petrom şi ExxonMobil, o cunosc. Mă bucur că s-a ajuns la o înţelegere şi cu Transgaz, compania care va transporta resursele. În octombrie vom şti care sunt evaluările legate de cantitate. Sperăm că va fi conform estimărilor şi să sperăm că vom şi exporta”, a spus Traian Băsescu.

Europa pregăteşte un plan ENERGETIC în caz că RUSIA ÎNCHIDE ROBINETUL gazului

De asemenea, preşedintele ţării a mai spus că investiţia necesară pentru a exploata resursele de gaze se ridică la circa 4-5 miliarde de dolari.

„Dacă se vor confirma datele, ExxonMobil şi Petrom trebuie să facă investiţii de 4-5 miliarde de dolari pentru a explora zăcământul. Dar sunt optimist, ambele companii au capacităţi mari şi sunt obişnuite cu succesul”, a adăugat Traian Băsescu. 

Băsescu a mai spus, că, potrivit relatărilor presei, OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român, el avertizând că această companie va fi partener al României atât timp cât interesul ţării noastre „este servit cu prioritate”.

„Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate„, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a ajuns la platforma maritimă cu elicopterul, plecând de la Aerodromul Tuzla.