Băsescu, despre privatizarea CFR Marfă: Gruia Stoica, un investitor favorizat, aleargă după bani prin Rusia

Preşedintele Traian Băsescu consideră că Grupul Feroviar Român, câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, a fost un investitor "foarte favorizat" pe parcursul acestui proces, adăugând că acesta "aleargă după bani prin Rusia".

02 sept. 2013, 09:38
Băsescu, despre privatizarea CFR Marfă: Gruia Stoica, un investitor favorizat, aleargă după bani prin Rusia

„Ştiţi, vârsta pe care o am mă obligă să utilizez în deciziile mele sau în abordările mele şi experienţa de viaţă. Au fost foarte mulţi aşa-numiţi investitori de carton, care au fost umflaţi de guvernele succesive ale României, prin relaţiile politice pe care le aveau. Că a fost Vântu, că a fost Patriciu, că a fost amărâtul ăstalalt, care e acum în puşcărie, Iordache. Şi, până la urmă, dezvoltarea asta forţată, cu sprijin personalizat dintr-o parte sau alta a politicului, n-a dus decât la colapsuri, la rateuri. Pentru că nu poţi să te umfli peste noapte, să devii un gigant, când tu ai plecat de la o locomotivă şi două vagoane, acum trei ani, când tu eşti cel care a drenat resursa din compania CFR Marfă, iar acum vii s-o cumperi’, a spus Băsescu, într-un interviu pentru „Adevărul”, întrebat cu privire la situaţia privatizării companiei CFR Marfă, potrivit Agerpres.

Şeful statului a amintit că în CSAT s-a discutat despre privatizarea CFR Marfă cu un investitor strategic, care să modernizeze compania.

„Esenţa mie nu mi se pare neapărat privatizarea, vânzarea a 51%. Esenţa mi se pare capacitatea investitorului de a moderniza rapid compania, de a o face competitivă pe piaţa europeană şi de a o face competitivă cu sectorul auto din România, sector auto care e mult mai dinamic decât Căile Ferate Române, ceea ce este nepermis”, a mai afirmat Traian Băsescu.

El a mai susţinut că nu pare a fi o „treabă serioasă” că investitorul care a fost declarat câştigătorul unei licitaţii „aleargă după bani”.

„Şi nu mi se pare o treabă foarte serioasă când cel declarat câştigător aleargă ba prin Rusia, ba prin ştiu eu ce ţări să găsească banii cu care să cumpere. De unde-i va găsi pe cei cu care să modernizeze compania? Altfel, compania este sortită să intre într-un proces căruia îi vor spune restructurare, dar care va însemna tăiere masivă de vagoane pentru a valorifica fierul vechi, să plăteşti ratele la bănci” a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu mai susţine că Grupul Feroviar Român deţinut de Gruia Stoica a fost un „investitor foarte favorizat” în procesul de privatizare a CFR Marfă.

„Oricum, a fost un investitor foarte favorizat în tot procesul: în plin proces de licitaţie s-au transformat datoriile în acţiuni. Din iunie, de când s-a declarat câştigătorul, abia zilele trecute Guvernul a publicat hotărârea, exact să-i dea timp să caute bani. Şi aici l-aş mai atenţiona o dată public pe premierul Victor Ponta, dacă nu cumva această întârziere a fost deliberată pentru a favoriza câştigătorul. Eu nu spun că un partener nu trebuie favorizat, un partener al statului, nu trebuie ajutat, dar nu încălca regulile când îl ajuţi. Fă regula egală pentru fiecare, ca să fii credibil”, a mai spus Traian Băsescu.