Băsescu, despre redeschiderea dosarului răpirii jurnaliştilor: Aşa sunt târâţi oamenii prin faţa procurorilor

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu îl surprinde decizia Judecătoriei Sectorului 5 de redeschidere a dosarului răpirii jurnaliștilor români în Irak și că așteaptă ca Parchetul General să reacționeze rapid și să fie chemat pentru a da o declarație în acest caz.

30 oct. 2015, 09:04
Băsescu, despre redeschiderea dosarului răpirii jurnaliştilor: Aşa sunt târâţi oamenii prin faţa procurorilor

„Nu mă surprinde pentru că reclamația sau plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcția de președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga și și-a dat declarația și a fost scos din cauză de procurori. Cu certitudine va trebui să am posibilitatea și eu să dau o declarație la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile.(…) Nu contest procedura, era firesc să se întâmple așa. La reclamația făcută de Vadim Tudor, în afară de declarația lui Vasile Blaga, trebuie să fie și declarația mea, pentru că pe noi doi ne-a incriminat”, a spus Traian Băsescu la un post tv.

Instanţa confirmă: Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL în dosarul RĂPIRII jurnaliştilor în Irak

Fostul şef al statului a precizat, întrebat dacă statul român a plătit pentru jurnaliștii români răpiți în Irak, că dosarul este secretizat de SRI și SIE, punctând că nu are dreptul să facă niciun fel de declarații.

„Este secretizat de SRI și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Ce pot să vă spun în mod cert este că așa sunt târâți oamenii prin fața procurorilor … pe delațiuni. Iar aici suntem în fața unei delațiuni a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în fața procurorului să dau o declarație”, a mai spus fostul șef al statului.

Băsescu a reafirmat că redeschiderea dosarului ”face rușine României”. ”Când un președinte este acuzat că pentru a-și salva niște oameni și-a însușit bani acest lucru nu poate fi decât umilitor — și pentru președinte și pentru țară”.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Dosarul a fost redeschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak, în 2005.