Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că legea Roşia Montană este neconstituţională întrucât nu este posibil ca un contract să fie atribuit printr-o lege unei companii.

16 sept. 2013, 15:53
Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu se poate atribui prin lege un contract, fapt confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, justificând astfel afirmaţiile sale recente potrivit cărora legea privind proiectul Roşia Montană ar fi declarată neconstituţională de CCR.

CITEŞTE ŞI: Băsescu: Legea Roşia Montană încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Voi sesiza CCR LIVE TEXT

„Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract. Şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa CCR prin deciziile sale nr. 600 din 2005, nr. 970 din 2007. Şi, nu în ultimul rând. decizia legată de respingerea Memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Group, pe care CCR de asemenea nu a validat-o în anul 2013”, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Totodată, şeful statului a subliniat că, potrivit Constituţiei, Parlamentul nu poate adopta legi care să se refere la o anumită companie, el adăugând că premierul Ponta minte când îi atribuie promulgarea legilor privatizarea Petrom.

„Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie”, a spus Băsescu, menţionând că din acest motiv a atenţionat public Guvernul.

El a menţionat că Victor Ponta are dreptate când spune că s-au mai făcut privatizări prin lege, dar a atras atenţia că în cazul Roşia Montană nu este vorba despre o simplă privatizare, ci despre exploatarea unui zăcământ. În plus, el a menţionat că aceste legi au fost promulgate de Ion Iliescu.

Băsescu a spus că fostul preşedinte Iliescu nu a trimis legile care reglementau privatizarea Petrom la CC, adăugând că acestea „cu certitudine ar fi fost respinse”.

„Îmi atribuie mie promulgarea acestor legi – o minciună specifică premierului Ponta”, a spus Băsescu.