Băsescu i-a numit la şefia Secţiei I din DNA pe Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretele de numire a lui Gheorghe Popovici şi a lui Dănuţ Volintiru în funcţiile de procuror-şef, respectiv procuror-şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe o perioadă de trei ani.

20 nov. 2013, 17:34
Băsescu i-a numit la şefia Secţiei I din DNA pe Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru

Magistraţii Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, candidaţi la funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct ai Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie, au fost avizaţi favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii pe 11 noiembrie.

Traian Băsescu a semnat şi decretul pentru reînvestirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei judiciare penale din cadrul DNA a Elenei Matieşescu, pe o perioadă de trei ani.

Tot pe o perioadă de trei ani este reînvestit în funcţia de procuror militar şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor săvârşite de militari din cadrul DNA generalul-maior magistrat Alexandru Ion.

De asemenea, preşedintele a semnat decretul pentru numirea Marianei Alexandru în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, pe o perioadă de trei ani.

Totodată, şeful statului a semnat numirea în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecătorului Ionuţ-Mihai Matei, pe o perioadă de trei ani.

În 11 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori din CSM o adresă prin care a solicitat retragerea propunerilor transmise în 3 octombrie de numire a Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror-şef şi, respectiv, procuror-şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei (Secţia I) din DNA.

Tot atunci, ministrul Justiţiei a transmis CSM noi propuneri pentru aceste funcţii, respectiv Gheorghe Popovici – pentru funcţia de procuror-şef la Secţia de combatere a corupţiei – şi Dănuţ Volintiru – pentru funcţia de adjunct la aceeaşi secţie.

De asemenea, a fost propusă numirea Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Alexandru ocupase funcţia de adjunct la Secţia I până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Procurorul Lucian Papici a fost numit, miercuri, de Secţia pentru procurori a CSM, cu unanimitate de voturi, în funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Gheorghe Popovici, alături de cea în locul căreia este delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, SorinAlexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Dănuţ Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.â

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în 9 octombrie, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea Direcţiei, dar principala problemă este modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Kovesi a precizat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. „Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I”, a spus Kovesi.

În 2 octombrie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi atunci procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.